CBCG uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci: Računi u blokadi do ponedjeljka

Podijeli

Centralna banka Crne Gore je danas donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci.

“Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci, a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja. Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama”, saopšteno je iz CBCG.

Kako dodaju, za privremene upravnike u pomenutim bankama imenovani su zaposleni u Centralnoj banci Crne Gore sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka.

“Napominjemo da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju Centralna banka preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u ovim bankama. Očekujemo da će predstojeće mjere privremene uprave doprinijeti saniranju stanja u Atlas i IBM banci”, navode oni.

Povodom uvođenja privremene uprave u Atlas i IBM banci, a u cilju detaljnije informisanosti javnosti, dajemo sljedeće saopštenje:

Privremena uprava je supervizorka mjera koju je CBCG preuzela sa ciljem poboljšanja finansijskog stanja u Atlas i IBM banci i njihovog oporavka, te zaštite depozita fizičkih i pravnih lica. Uvođenjem privremene uprave sva ovlašćenja dosadašnjih organa banaka prenijeta su na privremene upravnike.

Koristimo priliku da obavijestimo javnost da Atlas i IBM banke nece raditi danas i u dane vikenda, radi popisa imovine banaka. 

Nadamo se da ce deponenti i drugi povjerioci imati razumijevanje za nastale okolnosti. O svim narednim aktivnostima javnost ce biti blagovremeno obavjestavana.