Rimac se zadužio 30 miliona eura: Ili smo pukovnici ili pokojnici

Podijeli

Potpredsjednik Evropske investicione banke EIB Dario Skanapijeko i
osnivač i čelni čovjek Rimac Automobila, Mate Rimac potpisali su ugovor o zajmu vrijednom 30 miliona eura za istraživanje, razvoj i proširenje proizvodnih kapaciteta u toj hrvatskoj fabrici automobila.

EIB-ov kredit biće iskorišćen za veća ulaganja u istraživanje i razvoj te za dalji razvoj električnih automobila i njegovih dijelova, piše Jutarnji list.

Kredit Rimac Automobilima dio je Junkerovog plana kojim Brisel želi da da dodatni podsticaj ubrzanju ekonomskog rasta u EU, jačanju investicija i većem zapošljavanju.

“EIB sklapa partnerstvo s kompanijom koja piše istoriju svjetske automobilske industrije. EIB je ponosan što može podstaknuti stvaranje radnih mjesta, ojačati lokalnu ekonomiju i hrvatski izvoz, kao i tranziciju prema ekološki prihvatljivom saobraćaju”, istakao je Skanapijeko.

Rimca i njegovu kompaniju opisao je kao “veliku priču o uspjehu, koja se gradi na odlučnosti, viziji i inovacijama”. EIB, dodao je, želi podržati takve projekte. Stoga su spremni finansirati i druge uspješne hrvatske kompanije koje to budu tražile.

Ni Rimac nije krio zadovoljstvo zbog dobijanja kredita koji će mu pomoći u daljem razvoju poslovanja te je i drugim hrvatskim start-upima s uspješnim projektima preporučio da apliciraju za kredite te banke.

“Dobiti ‘pečat’ EIB-a da smo prihvatljivi za finansiranje je značajno. Jako su visoki kriterijumi i uslovi, hiljade i hiljade firmi se prijavljuje, a jako malo njih dobije kredit”, rekao je Rimac novinarima.

Novac će, istakao je, iskoristiti za završetak postojećih projekata, kao i za neke nove. Najveći dio biće usmjeren u rast kompanije.

“Mi konstantno rastemo, samo u ovoj godini zaposlili smo više od 200 ljudi. Brzina zapošljavanja nam je ograničena time koliko novih kvalitetnih ljudi možemo naći i koliko ih možemo primiti u odnosu na postojeće. Taj tempo će se nastaviti i vjerujem da ćemo u sljedećih četiri ili pet godina, ako nam se planovi ostvare, dosegnuti 1.000 zaposlenih ljudi”, rekao je Rimac novinarima nakon potpisivanja ugovora s EIB-om.

Dodao je da kompanija ne može opstati takva kakva je sada: ili će stvarno postati velika i značajna ili će propasti.

Kada je riječ o izgledima da Hrvatska privuče značajnija ulaganja iz sektora automobilske industrije, Rimac je poručio da je najprije potrebno stvoriti preduslove za privlačenje takvih investicija. I sam je, kaže, razgovarao s nekim velikim proizvođačima.