CBCG blokirala plaćanje obaveza Atlas i IBM banke na 45 dana

Podijeli

Centralna banka Crne Gore je, na predlog privremenih upravnika u Atlas i IBM banci, danas izdala nalog za privremenu obustavu plaćanja obaveza (moratorijum) ovih banaka, na period od 45 dana.

“U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja i dr.) povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka”, precizira se u saopštenju CBCG.

Iako je Zakonom o bankama propisana mogućnost da moratorijum traje do 90 dana, odlučeno je da se ovam jera uvede na rok od 45 dana, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme u kome će prava deponenata i drugih povjerilaca biti ograničena.

“U ovom roku, privremeni upravnici su u obavezi da preduzmu obimne aktivnosti koje su neophodne za nastavak poslovanja banaka i zaštitu njihove imovine, kao i da izrade izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka i predloge za rješavanje stanja u bankama. Imajući u vidu da je ovo mjera ograničenog roka trajanja, usmjerena na očuvanje imovine banaka, odnosno zaštitu deponenata, nadamo se da će deponenti i drugi povjerioci Atlas i IBMbanke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti”, zaključuje se u saopštenju.