Kina zabranila prodaju nekoliko modela iPhonea

Podijeli

Kineski sud je uveo zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela iPhone-a, zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova Qualcomm, koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu s Appleom.

U skladu s tim, svi uređaji iPhone 6S na godišnjicu modela iPhone X su pogođeni zabranom. Odluka od 30. studenoga je prva na svijetu koja ograničava prodaju iPhonea, priopćio je Qualcomm. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno.

Apple je odmah odgovorio da iPhone ostaje dostupan u Kini u svim varijantama do daljnjeg.

“Iskoristit ćemo sve naše pravne opcije na sudovima”, navela je američka kompanija.

“Napori Qualcomma da zabrani naše proizvode su još jedan očajnički korak kompanije čije nezakonite radnje su proučavali regulatori širom svijeta”.

Dionice kompanije Apple pale su za 1,3 posto nakon objavljivanja odluke, dok su Qualcomm-ove porasle za 3,1 posto.

Predmet se odnosi na tužbu podnesenu 2017. godine. Prema Qualcommu, sud u gradu Fuzhou u Kini dokazao je da su prekršena dva Qualcomm-ova patenta. Jedan je uređivanje fotografija, a drugi touchscreen. Prema vlastitim izjavama, Qualcomm je podnio nekoliko tužbi u njemačkim sudovima kako bi isposlovao zabranu prodaje i u Njemačkoj.

Apple, s druge strane, tvrdi da Qualcomm traži previsoke naknade za korištenje patenata te je podnio protutužbu protiv proizvođača čipova. Od tada, Qualcomm nije primio nikakav novac od poslovanja sa iPhoneom.