Facebook više nije omiljeno mjesto za rad

Podijeli

Facebook, najpopularnija društvena mreža na svijetu, nije više najbolje mjesto za rad, govore podaci istraživanja Glassdoora.

Facebook je pao s prvog na sedmo mjesto na listi “Glassdoor’s Best Places to Work list for 2019” jer je ove godine kompanija imala niz skandala. Ukupni rejting srušio se s 4,6 na 4,5, prenose agencije.

Bezbjednosni propusti s podacima korisnika i širenje lažnih vijesti

CNBC je u analizi rejtinga Glassdoora istakao da se Facebook srušio na listi najpoželjnijih mjesta za rad u jeku skandala s propustima u bezbjednosti korisničkih podataka, kao i zbog širenja lažnih vijesti.

U analizi se zaključilo kako je pad na ljestvici najpoželjnijih mjesta za rad pokazatelj da u kompaniju, osim javnosti, počinju sumnjati i zaposleni.

Glassdoor ocjenjuje ukupan rejting prema više različitih faktora koji uključuju balans posla i života (tokom rada u određenoj kompaniji), viši menadžment, kompenzacije, pogodnosti i zadovoljstvo zaposlenih. U tom zadnjem faktoru, rejting Facebooka se značajnije srušio. S rejtinga 4,6 u prvom tromjesečju 2018. pao je na 4,3 u zadnjem tromjesečju.

Najbolje je raditi u kompaniji Bain & Company

Najbolju ocjenu na Glassdooru je dobila kompanija Bain & Company, s rezultatom 4,6 od mogućih 5. Radi se o međunarodnoj konsultantskoj kući za menadžment, sa sjedištem u američkom gradu Bostonu i s 57 kancelarija širom svijeta. Usluge konsultacija pruža javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama i jedna je od najvećih na svijetu.

Broj zaposlenih joj varira između 5.000 i 10.000, osnovana je prije 45 godina, a godišnje uprihodi nekoliko milijardi dolara (u zadnjih par godina od 2 do 5). Od 2009. godine Bain & Company drži visoko mjesto na listi najboljih mjesta za rad. U 2018. godini bio je drugi, iza Facebooka.

Google je takođe pao na ljestvici najboljih mjesta za rad, s petog na osmo. Apple se pomaknuo s 84. na 71. mjesto, uprkos istoj ocjeni 4,3. Amazon na listu 100 najboljih nije ni dospio, s ocjenom 4,1.