S&P potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga Srbije uz unapređenje izgleda

Podijeli

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s Global Raings potvrdila je ocjenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB, uz unapređenje izgleda sa stabilnog na pozitivni, što znači da bi kreditni rejting mogao biti uvećan na BB plus u narednih 12 mjeseci, saopštili su Ministarstvo finansija Srbije i Narodna banka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, agencija procJenjuje da će rast BDP u 2018. godini iznositi 4,2 odsto, što je najviša stopa rasta u posljednjih 10 godina, i da će u periodu od 2019. do 2021. godine BDP nastaviti da raste po prosječnoj stopi od 3,3 odsto i više.

Rast će, dodaje se, biti zasnovan na većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, a usljed većeg povjerenja stranih investitora, očekuje se i veći priliv direktnih stranih investicija, koji će isto tako pospješiti ekonomski rast.

Pozitivni izgledi za unapređenje kreditnog rejtinga ujedno su i odraz kontinuiranog smanjenja javnog duga. Tokom proteklih nekoliko godina, Vlada je preokrenula rastuću putanju javnog duga. Samo u 2017. godini, javni dug prema BDP je pao za oko 10 procentnih poena, a isti trend se nastavio i tokom 2018. godine.

Fiskalne reforme su dovele do stabilnih javnih finansija i dalje smanjenje javnog duga očekuje se nastavkom sprovođenja započetih reformi. Jedan od glavnih ciljeva u narednom periodu je smanjenje javnog duga ispod 50% BDP.