Hrvatska će od 2019. uvoziti i medicinske sestre

Podijeli

Do kraja ovog mjeseca hrvatska vlada će utvrditi godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. na kojoj bi se, prema predlogu, trebalo naći čak 63.600 radnika. Prvi put Hrvatska će uvesti i 200 stalnih medicinskih sestara ili tehničara.

Njih 50 radilo bi u sistemu zdravstva, a 150 u domovima za starije, javlja Večernji list a prenosi SEEbiz.

Sistem socijalne pomoći do sada se nije u većoj mjeri nalazio među djelatnostima s deficitom radne snage pa je ove godine u toj branši zaposleno samo pet stranaca na poslovima instruktora pasa vodiča.

Od iduće godine u socijalnoj pomoći bi se moglo zaposliti čak 460 stranaca.

Osim medicinskih sestara i njegovateljica, domovi za starije, ali i djecu, trebaju kuvare, pomoćne kuvare, čistačice, no isto tako tržište se otvara i za deset fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika te po pet stranih psihologa i logopeda, dodaje Večernji list.

“To je kap u moru naših potreba, kad bi bilo radnika, domovi za starije i nemoćne mogli bi odmah zaposliti 2000 radnika, ali ih nema. Zovu nas sa svih strana, moja je procjena da će sistem socijalne pomoći vrlo brzo trebati 3500 radnika. Predložena kvota nije dovoljna, treba je povećati”, kategoričan je Jozo Tolić, poduzetnik i predstavnik udruženja vlasnika privatnih domova.

Tolić navodi da su privatni vlasnici zatrpani zahtjevima za smještaj korisnika, no odbijaju ih, iako imaju prazne sobe, jer nemaju dovoljno osoblja.

“Ne možete uzeti ljude ako ih nema ko nahraniti i brinuti se o njima”, kaže Tolić.

Samo u ovoj godini, prema njegovim podacima, Hrvatsku je napustilo 1.800 medicinskih sestara, otišavši uglavnom u Njemačku, gdje zarađuju od 1.800 do 2.000 eura mjesečno.