BiH jedina evropska zemlja bez 4G mreže

Podijeli

Usluge 4G mreže trebalo je da budu dostupne korisnicima u Bosni i Hercegovini do kraja 2018. godine, izjavilo je Vijeće ministara BiH  u junu ove godine, ali i kao nekoliko puta puta ranije ta očekivanja nijesu se ispunila.

U toj zemlji probijeni su svi rokovi za prelazak na četvrtku generaciju mobilnih mreža (4G LTE), kao i za digitalno zemaljsko televizijsko emitovanje.  

Bez veće cijene za korisnike

Bosna i Hercegovina je trenutno posljednja evropska zemlja (i jedna od rijetkih u svijetu) bez četvrte generacije mobilne telefonije, dok se uvođenje pete generacije (5G) širom Evrope očekuje 2023. godine, piše Poslovni dnevnik.

“Ako bi u 2019. godini krenuli s 4G mrežom, to bi značilo da BiH telekom operateri imaju razdoblje od najviše pet godina za povrat investicije i početak novih ulaganja u infrastrukturu za 5G mrežu”, rekao je Aleksandar Mastilović, savjetnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, sporo donošenje odluka ometa uvođenje 4G i 5G mreže, iako su telekom operateri spremni za prelazak na 4G mrežu. BiH zbog toga ne može pratiti globalne tehnološke trendove, a svako pomicanje roka uzrokuje dodatnu štetu građanima kao krajnjim korisnicima, ali i telekom operaterima.

Zbog zamršenih procedura u institucijama ne bi bilo čudno da 4G ne stigne niti 2019. godine. Inače, pripreme za uvođenje 4G mobilne telefonije u BiH su završene i raspravlja se o cijeni dozvole koju će plaćati operateri.