Italijanska Prada se izvinila zbog dizajna sa rasističkom konotacijom

Podijeli

Italijanska luksuzna modna kompanija “Prada” objavila je da će uskoro osnovati “vijeće” za poštovanje razlika i suzbijanje rasizma, s obzirom na to da je tokom vikenda morala da iz njujorške trgovine povuče predmete koji su podsjećali na rasističke karikature.

“HtJeli bismo da izrazimo naše iskreno žaljenje i izvinjenje zbog proizvoda ‘Pradamalia’ koji su zgranuli javnost. Povučeni su sa tržišta i neće se prodavati”, objavila je kompanija na društvenoj mreži Tviter.

Niz predmeta postavljenih u izlogu Pradine prodavnice u četvrti SoHo, uzbunio je društvene mreže: na privjescima za ključeve, futrolama za mobilne telefone i majicama bio je motiv koji je veoma podsjećao na karikature “blackface” – likove “crnaca s izbuljenim očima i debelim usnama”, kojima su u 19. i početkom 20. vijeka ismijevani crnci.

Prada se najprIje branila, tvrdeći da je riječ o “izmišljenim likovima koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću a naročito ne sa ‘blackfaceom’”, ali je ipak najavila da će povući sporne predmete.

U vrijeme kada u Sjedinjenim Državama krajnja desnica doživljava uspon a policijsko nasilje nad crncima je sve češća pojava, svaki spomen na ‘blackface’ raspiruje strasti.