Visoka cijena Brexita: Francuska i Indija će prestići ekonomiju Velike Britanije

Podijeli

Britaniji prijeti pad sa pozicije pete najjače ekonomije sveta na sedmo mjesto u 2019. godini, kada bi trebalo izaći iz Evropske unije, a Francuska i Indija su na putu su da je prestignu, pokazao je izvještaj računovodstvene firme PricewaterhouseCoopers (PwC).

To će biti prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju. U PwC procjenjuju da će britanska privreda u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 odsto, ali uz pretpostavku da zemlja izbjegne šok povezan s izlaskom iz EU bez dogovora.

Za Francusku u PWC procenjuju rast od 1,7 posto, a za Indiju od 7,6 posto.

Rang na globalnoj listi bazira se na veličini privrede iskazanoj u američkim dolarima.

“Velika Britanija i Francuska redovno su mijenjale mesta na listi, ali prigušeni ekonomski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovno u 2019. godini vjerovatno će donijeti prevagu Francuskoj”, kazao je ekonomista PwC Majk Džejkman.

Britanska privreda je usporila, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma 2016. godine na kojem su se građani odlučili za Bregzit.

U PwC očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto, sa sadašnjeg 7. mjesta, dok bi Francuska trebalo da ostane na šestoj poziciji.

“Indija je najbrže rastuća privreda u svijetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka, zahvaljujući niskom početnom nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku”, rekao je Džejkman.

“Gotovo sigurno će se nastaviti uspon na globalnoj listi po BDP u decenijama koje dolaze”, dodao je on.