EU tržišta: Najgora godina od 2008.

Podijeli

Ova godina će biti zabilježena kao najgora za evropske dionice od 2008. godine, objavio je Bloomberg a prenose agencije.

Indeks vodećih evropskih dionica Stoxx Europe 600 je u petak do 11 sati pao 0,8 odsto čime je ovogodišnji gubitak dostigao 14 odsto.

Egzodus iz evdopskih dionica je veliki, a sedmica do 19. decembra bila je četvrta najgora po rezultatu ikad, s „izlazom” teškim 5,4 milijarde dolara, prema podacima Bank of America Merill Lynch.

Kako primjećuje Bloomberg, evropske dionice ipak nijesu izgubile tako mnogo kao američke, ali nijesu sada i jedina jeftina „roba” na tržištu. Ulagači koji bježe iz američkih dionica, tražeći prilike za diverzifikaciju laganja, mogli bi se odlučiti za azijska tržišta, prenosi Hina.

Bloombergov analitičar pad evropskih dionica u 2018. godini pripisuje reakciji na zbivanja na američkom tržištu, ali i „skoro egzistencijalnim pitanjima koja opterećuju evropsku politiku”.

Među ostalim, referira se i na mukotrpne parlamentarne manevre britanske premijerke oko plana za Brexit dok se iza zatvorenih vrata spremaju i moguće druge opcije, poput drugog referenduma. Drugi ozbiljan evropski problem je i Italija, gdje su veliki ekonomski izazovi, pala je proizvodnja i povjerenje potrošača.

Nastavak pada dionica rezultat je pak pritiska nakon pada cijena dionica na Wall Streetu. To je, međutim, reakcija na odluku američke centralne banke (Fed) da nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini, kao i rizika od privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer u Kongresu nema dogovora oko finansiranja savezne vlade u idućih godinu dana. To je izazvano uglavnom insistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trampa da se osigura novac za gradnju zida na granici s Meksikom.