Ekonomsko državljanstvo kreće 1. januara 2019: Crnogorski pasoš već od 250.000 eura

Podijeli

Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija trajaće tri godine, počev od 1. januara 2019.

U tom periodu može se prihvatiti najviše 2.000 zahtijeva, odlučila je ranije Vlada Crne Gore.

Odlukom vlade je predviđeno o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, piše Politika a prenosi B92.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je da je vlada odluku o ekonomskom državljanstvu donijela s ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija koje će, kao je kazao, “donijeti nova radna mjesta”.

“Ekonomsko državljanstvo je odavno prepoznato u brojnim zemljama širom svijeta kao važan instrument privlačenja investicija. Ovom odlukom intenziviraćemo razvojne projekte i razvoj nerazvijenih područja”, ocijenio je Simović

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović novinarima je kazao da će novac biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama na sjeveru zemlje.

“Aplikanti moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore, 450.000 eura u primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 eura u sjevernom regionu i centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 eura namijenjenih manje razvijenim područjima. Pored toga, aplikant mora da položi 15.000 eura za aplikaciju za sebe, po 10.000 eura za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 eura za svakog narednog člana porodice”, pojasnio je Radunović, obećavajući da će imena investitora koji ulaganjem budu ostvarili pravo na državljanstvo Crne Gore biti dostupna javnosti.

Prema predviđenim kriterijumima, za sticanje ekonomskog crnogorskog državljanstva može konkurisati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa ovom odlukom.

Iz vlade su saopštili da nije riječ o “o prodaji pasoša već o podsticaju investicija u razvojne projekte, i to one za koje vlada da saglasnost”.