Ilon Mask za jedan sat zaradi 900.000 dolara

Podijeli

Jedan radni sat čelnika “Tesle”, Ilona Maska, košta 900.000 dolara.

Izračunali su to stručnjaci Business Insidera koji su uzeli u obzir njegovu desetogodišnju platu i podatak koji je sam iznio, a to je da radi 120 sati sedmično.

Vrijednost njegove kompanije “Tesla” porasla je prošle sedmice čak 11 odsto. Neki procjenjuju da je on zaradio 1,43 milijarde dolara. U intervjuu za The New York Times Musk je govorio o svom radnom planu, a prijatelji mu već odavno govore da uzme odmor.

Slobodnu sedmicu nije imao od 2001. godine kada je obolio od malarije, a bilo je perioda kada po tri-četiri dana nije izlazio iz fabrike.

Mask je postao novi simbol za radoholičare jer je bratovom vjenčanju prisustvovao samo nekoliko sati i vratio se u kompaniju kako bi održao sastanke. Činjenica je da Maskov uspjeh zavisi od Tesle i da je njegova vizija napravila od kompanije ono što jeste danas, ali njegov hektični raspored natjerao je sve da se pitaju koliko vrijedi sat vremena Ilona Maska i koliko bi on izgubio ako bi otišao na odmor.

Pretpostavlja se da je Mask “težak” 23 milijarde dolara, jer se njegova primanja u SapceX-u ne znaju. S obzirom da radi u prosjeku 17 sati dnevno, a da je tokom 10 godina zaradio 55,8 milijardi dolara, to znači da mu sat vrijedi blizu 900.000 dolara.

Ipak, on nema garancija za svoj prekovremeni rad jer njegova plata zavisi od ishoda. Ukoliko ispuni plan predviđen ugovorom, onda platu može očekivati, ukoliko ne, nje neće biti.

Mask je ranije rekao kako ima problem s insomnijom, pa često bude budan noću.