Laboratorijski nalazi stizaće i na mobilni telefon

Podijeli

Od početka naredne godine, u svim domovima zdravlja biće uvedeni elektronski laboratorijski nalazi.

To znači da će se rezultati nalaza automatski slati u zdravstveni karton kod izabranog doktora, ali i direktno pacijentu – moći će da ih pogleda na mobilnom telefonu ili računaru.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje “Vijestima” su kazali da su za sada, osim laboratorije Doma zdravlja Podgorica, u sistemu laboratorije domova zdravlja Danilovgrad, Budva, Tivat, Ulcinj, Andrijevica, Rožaje i Kolašin.

“Dom zdravlja Plav biće u sistemu od srijede, 26. decembra i Dom zdravlja Mojkovac od petka, 28. decembra, s obzirom da su u ovim ustanovama završene pripremne aktivnosti i stvoreni svi preduslovi za implementaciju – nabavka, instalacija i montaža opreme, stručna edukacija i obuka zaposlenih, povezivanje laboratorijskih aparata sa informacionim sistemom…”, kazali su iz Fonda.

Nakon novogodišnjih praznika, očekuje se uvođenje u Dom zdravlja Herceg Novi.

Iz Fonda su “Vijestima” saopštili da u 2019. planiraju uvođenje i na sekundarnom nivou, pri čemu će pored svih opštih bolnica ujedno da budu pokriveni i preostali domovi zdravlja koji laboratorijsku dijagnostiku obavljaju u okviru bolničkih laboratorija.

Riječ je o bolnicama i domovima zdravlja na Cetinju, u Beranama, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima, Baru i Bijelom Polju.

Iz Fonda su ranije saopštili da novina ima brojne benefite. Pacijenti rezultate svojih laboratorijskih nalaza mogu pogledati putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije, tako što ukucaju broj zdravstvene knjižice i posebnu šifru koju dobijaju kod izabranog doktora.

“Osiguranici Fonda će osim automatskog dobijanja nalaza putem interneta, mobilnih uređaja i slično, imati mogućnost praćenja i upoređivanja vrijednosti određenih (ciljanih) analiza i postupaka”, saopšteno je iz Fonda.
Kazali su da više ne postoji mogućnost zamjene uzoraka, jer se ne rade ručne evidencije gdje je postojala mogućnost greške.

Iz Fonda su rekli da će i kvalitetnije raditi analizu i kontrolu potrošnje reagenasa.

Od naredne godine, kako je najavljeno iz Fonda, biće moguća elektronska razmjena nalaza i rezultata analiza među različitim nivoima zdravstvene zaštite, odnosno među izabranim doktorima i specijalistima.

Fond je u posljednjih 15 mjeseci uveo nekoliko elektronskih servisa za pacijente. Uz pomoć eZakazivanja, pacijenti mogu elektronski zakazati pregled kod izabranog doktora. Uvođenjem eRecepta, ukinuti su papirni, odnosno recepti uz koje se ranije dobijao lijek u apotekama.

Od 5. decembra, pušten je u rad elektronski servis eApoteka, putem kojeg svi osiguranici, preko portala eZdravlje i mobilnih aplikacija, mogu dobiti informaciju o stanju zaliha ljekova u svim državnim i dijelu privatnih apoteka u Crnoj Gori.

Pacijenti na taj način mogu da vide u kojim apotekama i u kojoj količini ima ljekova koje su im propisali doktori.