Stotine hiljada Balkanaca bi radilo u Njemačkoj, ovo su uslovi koje moraju ispuniti

Podijeli

Novi njemački zakon o zapošljavanju, koji će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine, trebalo bi da omogući zapošljavanje stotine hiljade radnika s Balkana, ali postoji niz uslova, prenosi N1.

Dugogodišnji dopisnik srbijanskih medija iz Njemačke, Nenad Radičević za RTS je rekao da su mediji prenijeli da se time ukidaju radne vize, ukazavši da to nije baš tako jednostavno. Taj bi zakon, smatra Radičević, trebao zanatlijama omogućiti zaposlenje.

“Postojaće mogućnost, ukoliko imate kvalifikacija, da dođete u Njemačku na šest mjeseci i za to vrijeme tražite posao, ali morate imati sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas uzdržavati za to vrijeme. Nećete smjeti radite nešto drugo van svoje profesije”, rekao je Radičević.

Dodao je i da oni koji dolaze u Njemačku moraju znati njemački jezik, a nivo znanja jezika mora biti u skladu s poslom kojim se bave.

Radičević ističe da aktualna njemačka vlast želi da izgradi sistem prema kom će uvoziti radnike. Govoreći o zaradama, navodi primjer medicinskih sestara, koje u Njemačkoj mogu zaraditi 2.000 do 2.500 eura bruto, u što su uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci.