Savjet iskusnih pregovarača: Na razgovor za posao obucite sivu ili tamnoplavu odjeću, narandžastu izbjegavajte

Podijeli

Razgovor za posao je prva prilika za poslodavce da upoznaju moguće saradnike u budućnosti. Oni koji traže posao trebaju ih uvjeriti u svoje znanje, iskustvo, profesionalnost i ostaviti dobar prvi utisak. To svakako uključuje i odjeću koju nosite jer i ona predstavlja dio vaše ličnosti.

No, jedna boja nikako neće raditi u vašu korist. Riječ je o narandžastoj. Intervjui s više od 2000 stručnjaka za zapošljavanje pokazali su da upravo tu jarku boju najčešće povezuju s neprofesionalnim pristupom radu. Kako piše Time, iako je istraživanje sprovedeno 2013. godine, tim CareerBuildera koji stoji iza njega kaže kako su njihovi nalazi relevantni i danas, prenosi Novac.hr.

“Cilj svakog intervjua je iskomunicirati vrijednosti koje donosite kompaniji. Zlatno pravilo glasi: budite sigurni da ljudi zapamte vas više nego odjeću koju ste nosili”, rekla je Mišel Amer iz CareerBuildera.

Preporuka poslodavaca je da obučete nešto plavo ili crno jer te dvije boje povezuju s karakteristikama timskog igrača koji je sposoban preuzeti vođstvo ako i kada je to potrebno.

Takođe, stručnjaci za zapošljavanje sivu boju povezuju s razvijenim logičkim razmišljanjem, bijelu s organizovanošću, smeđu s osobom na koju se mogu osloniti, a crvenu sa snažnom i samouvjerenom osobom.

Kombinaciju za razgovor treba itekako dobro promisliti pa to nije nešto što se preporučuje ostaviti za zadnji tren, kaže Marti Lundstorm, stručnjakinja za zapošljavanje žena.

“Ako tražite posao, moja je preporuka da na intervjuima nosite nešto što vam pristaje savršeno, u čemu se osjećate ugodno. No bitno je i provjeriti dress code kompanije u koju dolazite jer nije poželjno da previše odskačete”, sugeriše Lundstorm.

Najbolje bi bilo da je ta vaša kombinacija u neutralnim nijansama tamno plave, sive, boje kože ili crne.