Njemačko tržište rada pamtiće 2018. kao rekordnu godinu od ponovnog ujedinjenja zemlje

Podijeli

Prošle godine u Njemačkoj je zaposleno bilo u prosjeku 44,8 miliona građana, najviše od ponovnog ujedinjenja zemlje, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Podatak državnog zavoda za statistiku objavljen je u srijedu a bazira se na preliminarnim izračunima, napominje agencija dpa.

Uprkos starenju populacije, broj zaposlenih porastao je prošle godine za 1,3 odsto, dosegnuvši najviši nivo od 1991. godine.

Negativan uticaj starenja populacije nadoknadio je viši udio zaposlenih građana Njemačke i priliv stranih radnika, tumače u Destatisu, prenosi Hina.

Broj zaposlenih porastao je u 2018. godini za 638.000, premašivši prvi put nivo od 40 miliona. Zahvaljujući dobrom stanju na tržištu rada, smanjen je broj samozaposlenih, kliznuvši na 4,22 miliona, najniži nivo od 2003. godine.

“I dalje optimistično gledamo u budućnost”, konstatuje u izjavi za dpa čelnik Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Šile, napominjući ipak kako rast broja zaposlenih ove godine neće biti dinamičan kao prošle godine.

Visok nivo zaposlenosti povezan je i s padom stope nezaposlenosti, na 4,8 odsto prema najnovijim raspoloživim podacima.

Broj nazaposlenih smanjio se na dva miliona a čelnik agencije za zapošljavanje procjenjuje da neće kliznuti ispod tog nivoa u 2019. Po njegovim riječima, najveći rizik za njemačko tržište rada je manjak kvalifikovane radne snage.

Stručnjaci ne očekuju promjenu trenda u zapošljavanju, uprkos neizvjesnosti na međunarodnom planu, poput brexita i trgovinskih sukoba. Tako čelnik Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) Klemens Fust predviđa da će broj zaposlenih u 2019. dosegnuti novi rekord.