Sekulić: Elektroprivrede iz regiona ne mogu biti partneri države u EPCG

Podijeli

Nema potrebe za ishitrenom prodajom manjinskog paketa akcija Elektroprivrede (EPCG). Vlada uspješno realizuje sporazum o izlasku A2A. Bez ikakvih naprezanja budžeta realizovali smo prvu polovinu aranžmana, pa trenutno imamo nešto iznad 70 odsto akcija, a već polovinom 2019. godine u potpunosti ćemo isplatiti A2A, kazala je u intervjuu za “Vijesti” ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je navela da im interesovanja renomiranih energetskih kompanija prijaju i potvrđuju da imamo jedan funkcionalan i ozbiljan resurs.

“Naše strateško opredjeljenje je da taj resurs unaprijedimo. I za to nam je potreban partner. Ne kupac, nego renomirana energetska kompanija koja jasno dijeli naša razvojna opredjeljenja i koja je spremna da dalje razvija EPCG u zajedničkom interesu”, istakla je Sekulićeva.

Na pitanje kada bi moglo doći do prodaje manjinskog paketa akcija EPCG, koji se investitori konkretno interesuju za partnerstvo u EPCG nakon izlaska italijanskog A2A i da li je zainteresovana neka od regionalnih elektroprivrednih preduzeća, Sekulić odgovara:

Nacrtom programa ekonomskih reformi predviđena je prioritetna mjera optimizacije organizacione i vlasničke strukture energetskih preduzeća. Ne želimo da gubimo vrijeme za razvoj, ali ćemo prvo jasno definisati razvojne pravce i onda ući u priču o traženju partnera. Ova godina će u tom smislu biti godina strateškog odlučivanja. Kada je u pitanju bilo koja elektroprivreda iz okruženja, uz rizik da zvučim neskromno, ipak ću istaći da nije za očekivati da neka od njih može doprinijeti ozbiljnijem transferu znanja u EPCG. Naši energetski subjekti su ozbiljne kompanije u regionalnim okvirima, a kada birate strateškog partnera morate birati nekoga ko je mnogo napredniji od vas, ako iskreno želite razvoj. Nijesmo formalno dobili interesovanje bilo koje elektroprivrede iz okruženja.

Cijeli intervju čitajte na portalu Vijesti