Njemci, za razliku od Balkanaca, uredno plaćaju porez, ali makar znaju za šta

Podijeli

Njemci spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu finansiranja javnih dobara, proizlazi iz ispitivanja Institute of Commons and Esonomics iz Basela za Ujedinjene nacije a kako u četvrtak prenose njemački mediji.

„Na ljestvici od 1 do 10 pri čemu 10 predstavlja najviši nivo prihvatljivosti plaćanja poreza, Njemačka je zabilježila najvišu izmjerenu vrijednost od 7,0″, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se nepotpune rezultate ispitivanja.

Prema istim informacijama, građani balkanskih zemalja nerado plaćaju porez

Najniža vrijednost je zabilježena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) te Srbiji (4,1).

Bazelski institut je istraživanje sprovodio posljednje tri godine u 141 zemlji i to uz pitanje u kojoj mjeri su stanovnici jedne zemlje voljni plaćati porez za finansiranje javnih izdataka za socijalni sistem, zdravstvo, javne medijske servise i kulturne organizacije.

Potpuni podaci istraživanja biće objavljeni u martu.

Njemačka vlada radi na pripremi ispitivanja na kojem bi građani Njemačke trebalo da se izjasne o tome da li su zadovoljni trenutnim poreskim stopama.

Na osnovu rezultata ispitivanja ministar finansija i vicekancelar Olaf Scholz trebalo bi da pripremi reformu njemačkog poreskog sistema.