Utisak profesionalca o podgoričkom aerodromu: Dočekaće vas veliki vinogradi i mala zgrada

Podijeli

Alen Šćuric je za vazduhoplovni portal Tango Six prenio utiske sa regionalnih aerodroma a dio teksta posvećen podgoričkom prenosimo u cjelini:

“Prvo što primijetite kod slijetanja na Podgoricu su ogromni vinogradi podgoričke Plantaže. 23 km2 vinograda sa 11 milijuna trsova. Najveći u Europi. Sve oko Podgoričkog aerodroma je u vinogradima, nepregledno polje vinograda. Kada sletite vidite vojni dio aerodroma, te stacionirane F-100 Montenegro Airlinesa, koji više ne lete i poredani su u kolonu jedan iza drugog.

Stajanka je velika, što se ne može reći za terminal. Terminal je prilično malen, sve je prilično natiskano, a gužva velika. Jednom sam imao priliku posjetiti i upravnu zgradu koja je prije bila terminal i iskreno se pitam kako su tamo mogli opsluživati putnike, pa to je tek minijaturan prostor.

Aerodrom sam doslovce proletio u dolasku, jer sam imao VIP status pošto je avion kasnio a čekali su me na sastanku visoki političari Crne Gore. Zemaljska stjuardesa me izdvojila na stepenicama aviona i provela ekspresno kroz sve kontrole i terminal. Iskreno, zbog toga mi je djelovao još manji nego što je. Kod odlaska sam upoznao sve sadržaje aerodroma. Ima on sve, i simpatičan duty free, i kafić, i čekaonicu. Ali sve je malo i prepuno ljudi. Ipak terminal je ukusan i funkcionalan.

Dogodovština koja mi se desila na Aerodromu Podgorica je za nepovjerovati. Kako sam imao sastanke do zadnjeg časa i pratio me jedan od visokopozicioniranih djelatnika aerodroma nije bilo problema da uđem na avion ako se čekiram samo 30 minuta prije leta. Došavši na check-in nisu me mogli naći na spisku letova. A ja sam morao doći u Zagreb tog dana, baš morao. Odjurio sam na šalter Air Serbije i uspostavilo se da sam kupio povratnu kartu za pogrešan dan, mjesec dana kasnije. Naime, Air Serbia mi je kod prodaje automatski ponudila let mjesec i jedan dan kasnije od odlaznog datuma (ne idući dan kako sam htio). Kako je mjesec kada sam ja putovao bio jun, a kompjuter mi je ponudio jul (razlika u jednom slovu), nisam primijetio da se radi o mjesec dana kasnije i potvrdio sam datume. Na ispisanoj karti ne vidi se sav tekst, pa se tako nije vidio datum odlaska. Kao da je namjerno. Moram priznati da mi se ta misao vrtila glavom kada mi je djelatnica na aerodromu rekla „e koliko je takvih slučajeva već bilo“. Da se to čovjeku može desiti nakon toliko stotina kupljenih karti. Gospođa na Air Serbijinom šalteru mi je ekspresno izdala novu kartu za malo manje od 100 EUR. Istovremeno prije spomenuti djelatnik aerodroma „nije dao“ zemaljskoj stjuardesi da zatvori check-in. Potom je djelatnica Air Serbie javila novi kod dirketno na check in, isčekirali su mi prtljagu bez mene, a ja sam brzinski plaćao na šalteru kompanije. Na kontrolu putovnica sam ušao 15 minuta prije leta, u avion na vrijeme.”

Kompletan tekst pročitajte na portalu Tango Six