I definitivno je: Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija

Podijeli

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Nije bilo glasova protiv, niti uzdržanih. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje, prenose agencije.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

“Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promjene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere”, istakao je Zaev.

Dodao je da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Makedonija će i zvanično promijeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Ukoliko Prespanski sporazum bude ratifikovao i grčki parlament, što je gotovo izvjesno, biće okončan 27 godina dug spor dvije države oko imena Makedonije, koji je na trenutke dobijao i dramatične razmjere, poput ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.