Račun za struju EPCG

Vlada smanjila PDV na struju na 13% – ali u Hrvatskoj

Podijeli

Građani ali i privreda su u konstantnom strahu od najava da će električna energija ove godine poskupiti.

Da li će se to desiti već od februara, kako je Investitor već najavio pozivajući se na izvore iz Elektroprivrede Crne Gore, ili kasnije – sada je to manje bitno. Izvjesnost poskupljenja opravdana je očekivanjima u Vladi da će kroz veće prihode od plaćenih računa ubrati i više poreza na dodatu vrijednost (PDV), koja je već godinu dana na povišenoj stopi od 21 odsto. Ona važi i za utrošenu električnu energiju.

Udar na potrošnju građana i privrede uvođenjem kriznih poreza, Vlada opravdava većim poreskim prihodima, samim tim i smanjenjem budžetskog manjka, koji je boljka ekonomije već godinama. Tešku situaciju je dodatno pogoršalo zaduženje za gradnju autoputa, koji je javni dug prošle godine podigao na nivo iznad 70 odsto BDP-a.

Da je snižavanje poreza zapravo put u povećanje potrošnje (samim tim i više novca u budžetu po osnovu poreskih plaćanja), pokazao je primjer Hrvatske. Njihova Vlada je još prije dvije godine PDV na struju sa 25 odsto smanjila na 13 odsto. Porez na struju je smanjen na osnovu povećanja na ugostiteljske usluge, što je uticalo na povećanje cijena u restoranima i kafićima. Ovdje je logika jasna – bez struje se ne može ali manje odlazaka u restorane i provod – nikome nije zla nanijelo.

Crnogorski poslodavci godinama upozoravaju da naglo podizanje državnih troškova opterećuje razvoj biznisa, što utiče na profitabilnost pa na kraju i na status zaposlenih. Vlada, čini se, ne čuje dobro te poruke. Ministar finansija Darko Radunović nedavno je kazao da će krizni set poreza, uveden prije više godina, biti ukinut, makar njen dio, tek naredne godine.