Deutsche Telekom izgubio 10 miliona eura zbog odbijanja Telekoma Srbija

Podijeli

Deutsche Telekom, odnosno njegova grčka podružnica OTE, izgubila je 10 miliona eura zbog prodaje svog udjela u Telekomu Albanije bugarskom Vivacomu.

Vivacom je, naime, ponudio 50 miliona eura za vlasništvu u albanskoj telekomunikacionoj kompaniji, dok je Telekom Srbija, preko svoje crnogorske firme M:tel ponudio 60 miliona eura. Ponuda M:tela izazvala je pravi zemljotres u Vladi u Tirani, koja se od početka borila da Njemci svoju albansku kompaniju ne prodaju firmi iz Srbije. Lično je i premijer Edi Rama javno stao protiv takvog ishoda – i uspjeli su.

Danas je i zvanično potvrđeno da je Telekom Albanija u vlasništvu bugarskog telekoma.

“Albania Telekom Invest AD kontrolišu Spas Roussev, akcionar bugarskog telekomunikacionog operatera Vivacom, i Elvin Guri, albansko-bugarski investitor, precizira OTE u komapnijskom saopštenju.

Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u prvoj polovini 2019. godine a sporazum će biti podložan uobičajenim uslovima zaključenja, uključujući odobrenje nadležnih lokalnih vlasti i regulatora.

“Prodajom Telekoma Albania završava se uspješna investicija u Albaniji za OTE Grupu”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor OTE-a Majkl Camaz.

To je, prema njegovim riječima, strateška odluka, “u kontekstu redefinisanih prioriteta i planova rasta OTE Grupe, s ciljem stvaranja vrijednosti za sve dioničare i podrške održivom razvoju”, istakao je Camas.

Finansijski savjetnik OTE-a u ovoj transakciji bila je grčka banka Eurobank.

Telekom Albanija, čiji je većinski vlasnik OTE, podružnica Deutsche Telekoma u Grčkoj, djelovao je kao Albanska mobilna komunikacija (AMC) do jula 2015. godine. OTE, koji posluje unutar Deutsche Telekom grupe, preuzeo ga je 2000. godine.