Facebook će uložiti 300 miliona dolara za razvoj novinarstva

Podijeli

Facebook će u sljedeće tri godine uložiti 300 miliona dolara u razne projekte povezane s novinarstvom, posebno za podsticanje lokalnog informisanja, koje je posebno potisnula digitalna revolucija, objavila je kompanija.

“Nastavićemo se boriti protiv lažnih informacija, dezinformacija i informacija lošeg kvaliteta”, objasnio je u poruci na Facebookou Kembel Braun, zamjenik predsjednika zadužen za partnerstvo s medijima i dodao da “imaju priliku i odgovornost pomoći lokalnim medijima da se razviju i uspiju”.

Početkom januara 2017. društvena mreža je već pokrenula “Facebook Journalism Project”, kako bi pojačala veze platforme s medijskom industrijom.

U to vrijeme uglavnom se radilo o predlozima rješenja medijima kako da poboljšaju prihode koje ostvaruju svojim prisustvom na Facebooku i da razviju razmjenu između društvene mreže i štampe. Iznos uložen u tu inicijativu nije bio saopšten.

Platforma koja ima 2,2 milijarde aktivnih korisnika odlučila je ići puno dalje s raznim projektima, već postojećima i onima koje će pokrenuti tom prigodom, prenose agencije.

Facebook će, između ostalog, osnovati specijalni fond u saradnji s Pulitzer Centerom od 5 miliona dolara, koji će finansijski podržati planove reportaža. U martu 2018. Google je rekao da će uložiti i 300 miliona dolara za niz projekata u cilju suzbijanja lažnih informacija i za podršku pouzdanim medijima.