Otpuštenog direktora moraju vratiti na radno mjesto i platiti mu 1,6 miliona eura

Podijeli

Francuska podružnica agencije rejting agencije Moody’s otpustila je direktora u martu 2015. nakon što je internom istragom utvrđeno da se nedolično ponašao prema analitičarki koja je kritikovala i preispitivala način na koji njegov tim nadzire fond.

No, prošle sedmice Apelacioni sud u Parizu poništio je odluku otkazu, konstatujući da jedna od tvrdnji u tužbi nije utemeljena.

Sudije su naredile da se direktor vrati na posao u roku mjesec dana, na godišnju platu u iznosu od 282.000 eura. Agencija mu je dužna isplatiti i milion eura na ime zaostalih plata, bonus za 2014. godinu te 500.000 eura odštete.

Direktor, čiji je identitet zaštićen u objavljenoj sudskoj odluci, izgubio je prethodnu tužbu na prvostepenom sudu, no nakon uložene žalbe presudili su u njegovu korist. Njegov advokat i predstavnici agencije Moody’s nijesu komentarisali presudu, objavio je Bloomberg, prenosi Poslovni dnevnik.

Bankari širom Evrope redovno se obraćaju specijalizovanim sudovima za radno pravo kako bi nadoknadili izgubljene bonuse i rehabilitovali narušeni ugled. Premda su takvi slučajevi rijetki, neki od optuženih ponovno se zapošljavaju na isto radno mjesto.

U ovom slučaju agencija Moody’s otpustila je direktora zato što je podnio negativni izvještaj o radu analitičarke koja ga je kasnije tužila. U tom izvještaju naveo je da je analitičarka zlostavljala drugu kolegicu. U agenciji Moody’s stali su na stranu prozvane analitičarke uz navod da je negativni izvještaj direktora bila njegova osveta. No došlo je do obrta. Na sudu je iskaz dala koleginica analitičarke potvrđujući navode direktora.

Rekla je da se direktoru obratila četiri puta u manje od pola godine jer se analitičarka prema njoj odnosila uvredljivo te je njeno ponašanje bilo na granici zlostavljanja. Sudije su zaključile da je već taj iskaz dovoljan za preinačenje prvobitne presude o opravdanosti otkaza direktoru, jer prema francuskom zakonodavstvu zaposleni ne smiju dobiti otkaz jer su progovorili o uznemiravanju na radnom mjestu. Bude li se agencija Moody’s žalila, slučaj bi mogao završiti na najvišem francuskom sudu.