Remont super i megajahti u Bijeloj krajem godine

Podijeli

Konzorcijum renomirane holandske brodograđevinske kompanije Damen i Porto Montenegra, vlasnici novog remontnog brodogradilišta za super i megajahte u Bijeloj, prve usluge klijentima mogli bi početi pružati već krajem godine.

U prve tri godine poslovanja nove kompanije, nazvane Montenegro Yacht Services (MYS), biće uloženo više od 20 miliona eura.

“Bijela treba postati konkurentna alternativa do sada renomiranim servisnim centrima i remontnim brodogradilištima za jahte u Francuskoj, Španiji i na zapadnoj obali Italije”, rekao je za Vijesti David Margason, izvršni direktor Adriatic Marinas – Porto Montenegra.

Tehnološki centar u Bijeloj

Plan je da se u prvoj godini poslovanja u crnogorskom brodogradilištu remontira 14 superjahti, odnosno brodova dužih od 25 metara, dok će u petoj godini poslovanja na popravci biti 109 jahti.

Sa 35 radnika u prvoj godini rada, MYS, koji ima koncesiju na 30 godina, zaposliće 300 do 400 osoba u petoj godini djelovanja, a bivše brodogradilište za teretne brodove u Bijeloj biće pretvoreno u tehnološki centar nalik sličnim specijalizovanim brodogradilištima za remont jahti u sjevernoj Evropi.

“Jahte dužine ispod 30 metara nijesu naše glavno ciljano tržište. Nijesmo, međutim, isključili mogućnost remonta manjih stakloplastičnih ili drvenih brodova jer to mogu raditi specijalisti podizvođači u vrijeme kada imamo slobodne kapacitete. Sve je više velikih jahti od stakloplastike, dugih čak i do 40 metara, koje se grade u svijetu, pa nema razloga zašto ne bi radili i na takvim ili brodovima drvene konstrukcije”, kaže Margason.

On dodaje da kao glavni izvor zarade u početku računaju na jahte koje borave u Porto Montenegru, ali i drugim marinama u Crnoj Gori jer se marine grade i u Luštica Bayu i Portonovom.

“Imajući u vidu i konkurenciju u zapadnom Mediteranu i jadranskoj obali Italije, kao i broj super i megajahti koje trenutno plove Mediteranom, računamo i na oko 375 većih jahti iz cijelog Mediterana kao potencijalne klijente MYS-a”, objašnjava Margason.

Prema njegovim riječima, samo Amelsovih super jahti u Mediteranu je sada oko 50, a budući da su oni brend Damena, logično je očekivati da će koristiti usluge u Bijeloj.

“Mi ćemo biti remontni hub za Amelsove jahte na Mediteranu”, tvrdi izvršni direktor Porto Montenegra.

Damen garantuje kvalitet

Svakako, glavna vrijednost novog projekta u Bijeloj je u ugledu i kvaliteta koje nosi ime Damen.

“Njihove globalno prepoznate vještine u području konstrukcije, gradnje i remonta svih vrsta brodova, a posebno megajahti kroz brend Amels, jedan od tri najjača u jahtingu u svijetu, čine da dolazak Damena u Bijelu bude ne samo odlična vijest za Porto Montenegro, nego i Crnu Goru u cjelini”, kaže Margason.