Koja je razlika između preduzetnika i biznismena

Podijeli

Ljudi me ponekad pitaju šta mislim šta to definiše karakteristike preduzetnika. Ono što oni zaista žele znati, vjerujem, jeste šta je taj specifičan kvalitet koja istinskog preduzetnika razlikuje od bilo kojeg drugog poslovnog čovjeka. Razmišljao sam o tome na svom primjeru, i odlučio sam, ako je moram suziti na jednu osobinu, to bi bila sposobnost da se stvari vide drugačije.

Pravi preduzetnik može sagledati situaciju i prepoznati priliku, ili rješenje problema, ili put oko prepreke koju su iz nekog razloga svi ostali propustili.

Nedavno mi je to palo na pamet kad sam upoznala preduzetnicu po imenu Linda Pagan. Ona je stilista – preciznije dizajnira, pravi i prodaje šešire. Njen butik, smješten u Njujorku u ulici Thompson u okrugu SoHo na Menhetnu, nazvan je jednostavno Hat Shop NYC. Moja supruga, Elejn i ja smo hodali po komšiluku kad smo se našli u trgovini i odlučili ući. Elejn je željela nositi šešir za konferenciju Inc. 5000, a odabrala je jedan. Takođe je primijetila zanimljive kutije za šešire u trgovini i pitala da li šešir ide s kutijom.

“Oh, da”, reče Linda. “Svi naši šeširi dolaze s kutijama. U Bruklinu postoji fabrika za papirnu ambalažu koja pravi kutije za naše šešire. Zapravo, pogledajte ovu kutiju ovdje?” Pokazala je na veliku kutiju za šešir. “Ta vrsta kutije veoma je uticala na prodaju naših šešira, što je negdje moja zasluga.”

“Šta misliš?” Pitao sam. “Nijesam mogao zamisliti da je prodala dovoljno šešira te veličine da bi napravila veliku razliku za proizvođača kutija”.

Objasnila je da je dobijala sve više i više zahtjeva za šešire s velikim obodom, uglavnom od žena koje su planirale da prisustvuju Kentucky Derbiju ili uskršnjoj paradi u Njujorku. Ali nije imala kutije široke i dovoljno duboke da drži tako velike šešire. Nazvala je vlasnika fabrike ambalaže i opisala kakve su joj kutije potrebne. Nažalost, rekao je, rezačica je morala napraviti kutije te veličine koje se ne proizvode već decenijama, a on je nije popravio jer nije bilo dovoljno potražnje za velikim kutijama za šešire.

Ali bez odgovarajućih kutija, Linda nije mogla prodati šešire širokog oboda za koje su kupci bili spremni platiti više. To je značilo žrtvovanje potencijalno značajnog izvora prihoda. Upitala je vlasnika fabrike koliko će koštati prilagođaanje rezača. Nekoliko stotina dolara, odgovorio je. Rekla je da će rado platiti tu adaptaciju. Uprkos tome, kad je spustila slušalicu, Linda je znala da još nije sigurna da bi to vrijedilo truda i troškova.

Stoga se iznenadila kada je, nekoliko mjeseci kasnije, iz fabrike stigla velika kutija za šešire koju je zatražila, ali bez računa za popravku rezača. Razgovarala je s direktorom fabrike koji joj je rekao da je vlasnik sam obavio neke istrage i zaključio da u stvari postoji rastuće tržište za kutije za šešire mnogo veće nego što je to radio. Imao je fiksni rezač i nastavio je da prodaje toliko velike kutije za koje je smatrao da ne bi bilo u redu naplatiti Lindi za popravku. Naprotiv, bio joj je zahvalan jer je ona prepoznala priliku za koju sam nije bio svjestan.

Njena sposobnost da vidi šansu navela me je da shvatim da je Linda bila više od dizajnera i trgovca. Bila je pravi preduzetnik.

Autor: Norm Brodsky, Inc.com / Investitor.me