Pet stvari koje ne smijete da radite tokom poslovnih događaja

Podijeli

Bili ste na poslovnim skupovima, proslavama, okupljanjima, prezentacijama, konferencijam dosta puta, zar ne?

Mnoštvo je ljudi oko vas, što poznatih, što nepoznatih a koje bi voljeli da upoznate, u potrazi za novim poslovnim prilikama. Tokom prilaska i konverzacije, postoje nepisana pravila o tome kako reći a šta izbjegavati.

Sljedeći put kada budete na takvom dođajau – šta god učinili – provjerite da vas ne uhvate da radite ovih 5 stvari:

1) Dajete štampani primjerak svoje biografije (CV)

Niko ne želi da uzme papire sa vašom životnom i poslovnom pričom na masovnim okupljanjima. Iako bi to za Vas bilo korisno – vjerujte – niko ne želi da se tokom konferencije šeta sa vašom biografijom u rukama. Umjesto toga, možete razmijeniti vizit karte pa se nakon događaja povežite preko LinkedIna, ako ima prilike za saradnju.

2) Ne davite ljude o uspjesima svoje firme

Kada upoznate nekoga na nekom događaju, logično je da želite podijeliti sa njima detalje onoga šti radite. Međutim, niko ne želi slušati kako je “moja advokatska kancelarija tri godine zaredom titulirana najboljom u godini”, da ste osvojili najveću presudu u istoriji i proglašeni najboljim mjestom za rad od 2007.

Skromnost je važna. Postoji tanka linija između nepromišljene samopromocije i poslovnog razvoja.

Zapamtite ovo: ako želite predtaviti svoju kompaniju u najboljem svjetlu, pokažite kako možete pomoći u stvaranju vrijednosti. Slušajte prije nego što počnete “prodaju”.

3. Prekinite razgovor s nekim “važnijim”

Već ste ga vidjeli – i to se rijetko događa glatko.

Umjesto toga, vodite prijatne razgovore s osobama koje susrećete bez obzira na njihov položaj i titulu. Pronađite vrijednost u svojim sagovornicima. Pokušajte dobiti barem jednu stvar od svake osobe koju susretnete (i dajte nešto vrijedno u zamjenu).

Kada dođe vrijeme za prelazak na sljedeći razgovor, izađite iz prethodnog pristojno i dostojanstve.

4. Brzo rukujte i rukujte posjetnicama

Zapamtite: Brzo rukovanje nakon čega slijedi dijeljenje vizit karte nikad nije dobar potez.

Tipično, kombinacija “shake-business card” nije zamjena za smisleni razgovor.

Cilj umrežavanja je povezivanje kroz razgovor i održavanje kontakta i nakon događaja. Jednostavno “trpanje” vaše poslovne kartice bez prethodnog razgovora povećava šanse da vas sagovornik brzo zaboravi.

5. Brkate poslovni događaj s vašarom

Postoji razlika između poslovnog događaja i sajma.

Važno je da ste energični i uvijek fokusirani na prodaju. Međutim, ovdje je važna ispravna procjena. Ako želite da prodate svoj proizvod ili uslugu, nemojte time započinjati razgovor. Ne budite nametljivi – otjeraćete ljude – čak i one kojima su vaše usluge potrebne.

Važno je da se prvo povežete s osobom, pa tek onda počinje priča o biznisu.

Forbes/Investitor.me