Ryanair smanjio procjenu dobiti: Nijesmo jedini u problemu

Podijeli

Irski niskobudžetni avioprevoznik Ryanair po drugi put u tri mjeseca snizio je procjenu godišnje dobiti zbog niskih cijela karata zimskih letova, ali i problema uzrokovanih Brexitom.

Prvobitno su iz kompanije očekivali dobit od 1,25 do 1,35 milijardi eura pa su u oktobru prvi put korigovali svoju prognozu na 1,1 do 1,2 milijarde eura, da bi sada svoju procjenu snizili na milijardu do 1,1 milijardu eura, javlja Reuters.

Izvršni direktor Ryanaira, Majkl O’Liri poručio je kako ne može garantovati da u budućnosti neće doći do daljeg smanjenja.

Dodao je da oni nijesu jedina aviokompanija koja se bori s ovim problemom, te da su niske cijene karata takođe stvorile problem i za njihovu konkurenciju, navodi BBC.

“Vjerujemo da će ova nestabilna klima kreirati još više problema za već uzdrmanu konkurenciju. Mislim da će ovi problemi najviše uticati na kompanije poput WOW-a, Flybea i Germania koje su već sad na prodaju”, ocijenio je O’Liri.

Ranije iz kompanije su predviđali kako će prosječne cijene karata u drugoj polovini finansijske godine pasti za dva odsto, a zapravo su pale za sedam odsto.

Inače, najveći evropski niskobudžetni prevoznik u posljednja tri mjeseca bio je suočen s višestrukim štrajkovima koji su eskalirali zbog slabog napretka pregovora uprave i pojedinih sindikata.

Zbog svih nastalih problema, dionice Ryanaira u proteklim sedmicama su pale na najniži nivo u posljednje četiri godine.

Svoju finansijsku godinu ovaj najveći evropski niskobudžetni avioprevoznik trebalo bi da zaključi 31. marta.