Obrt: Turci dobili dozvolu za gradnju hotela – dvije kule na Slovenskoj plaži

Podijeli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponovo je poništilo rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić i odbilo zahtjev Opštine da dobije svojstvo stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejni projekat turskoj kompaniji „Mia investments“ koja namjerava da na parceli ispred Jadranskog sajma gradi hotel sa pet zvjezdica, koji bi činile dvije kule od dvije 15 spratova.

Podgorička kompanija „Mia investments“ turskih biznismena zaključila je u avgustu ugovor o zajedničkoj izgradnji sa firmom “Safiro beach resort“, koja je vlasnica 8.500 kvadrata na Jadranskom sajmu, javljaju Vijesti.

Tu kompaniju osnovala je kiparska firma “Expom hotel partners limited“. Gradnju kula osporava Opština, koja se protivi da Turci grade višespratnice na samoj pjeni od mora. Turska kompanija je još u avgustu predala zahtjev glavnom arhitekti Opštine da joj se izda saglasnost na idejni projekat, ali je postupak prekinut, nakon što je Sekretarijatu za zaštitu imovine priznat status stranke u postupku.

Nakon žalbe, Ministarstvo je poništilo rješenje budvanskog glavnog arhitekte i vratilo na ponovno odlučivanje.

Glavna arhitektica u oktobru donosi ponovo rješenje kojim priznaje status Opštine stranke u postupku, nakon čega se turski investitori ponovo žale.

“Na rješenje je Mia investments izjavilo žalbu ovom Ministarstvu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Navode da pravni interes u ovom postupku može imati samo firma Expo Budva, kao vlasnik parcela, a ne Opština Budva“, navodi se u rješenju koje potpisuje ministar Pavle Radulović.

“EXPO Budva” je zajednička firma Opštine i Jadranskog sajma, koji je u vlasništvu Atlas grupe biznismena Duška Kneževića.

IZ Ministarstva navode da Opština, odnosno njen Sekretarijat, nijesu dokazali da se uključuju u postupak izdavanja saglasnosti na idejni projekat radi zaštite svojih prava ili pravnog interesa.

Interesantno je to da je Ministarstvo prije dvije godine dalo Opštini status stranke u postupku u proceduri izdavanja građevinske dozvole kompaniji “Safiro beach resort”. Tada je postupak obustavljen.

Praktično dvije godine je priča o gradnji solitera na samoj obali tapkala u mjestu, dok se za ovu atraktivnu lokaciju, koja se nalazi ispred kompleksa „Tre canne“ nije zainteresovala turska firma. Kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata “Mia investments” osnovale su četiri firme: “MIA ISTANBUL GAYRIMENKUL YATIRIM ANONIM SIRKETI”, koja ima 34 odsto akcijskog kapitala, dok po 22 odsto imaju “FEELIFE LIMITED”, “LOWELL RESOURCES LIMITED” i “CORPES PROPERTIES LIMITED”.

Ovo bi bilo najveće ulaganje turskih investitora u crnogorski hotelski biznis. Međutim, poznato je da novim zakonskim rješenjima graditeljima hotela sa 5 zvjezdica data je mogućnost da polovinu smještajnih jedinica mogu prodati kao stanove za tržište. Iako je detaljni urbanistički plan „Budva centar“ kojim je pokrivena ova lokacija stavljen van snage već dvije godine, dozvoljena je gradnja jedino hotela.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja je pod sporom – bivši vlasnici, članovi staromještanskih porodica godinama vode pravnu bitku za povraćaj. Takođe kako ove parcele, tako i parcele na kojima se nalazi Jadranski sajam, nalaze se pod istovjetnim milionskim hipotekama Pireus banke.

Hotel sa pet zvjezdica i sa petnaest spratova

Idejni projekat koji je dostavila turska kompanija, a u koji su „Vijesti“ imale uvid, predviđa izgradnju luksuznog hotela sa pet zvjezdica. Hotel će imati dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova. Podzemne etaže imaće 13.371 kvadrat neto površine, dok nadzemne 33.942 kvadrata.

“Projektovane su 352 smještajne jedinice u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 770“, navodi se u idejnom projektu.