electric car budapest, electric car, electric car charging

Električni automobili će uskoro koštati poput benzinaca i dizelaša

Podijeli

Električni automobili još čine tek djelić ukupne prodaje ličnih vozila, ali rast iz godine u godinu je impresivan, piše tportal.

Revizorska kuća Deloitte vjeruje kako će električni automobili u narednom periodu preuzimati sve veći udio tržišnog kolača.

Električni automobili i plug-in hibridi bi u 2020. trebali pronaći 4 miliona kupaca, odnosno dvostruko više nego u 2018, vjeruju u ovoj multinacionalnoj korporaciji.

Ukupna prodaja vozila s elektromotorom i baterijom trebalo bi da dosegne 12 miliona 2025, te 21 milion 2030. Pritom bi električna vozila trebalo da čine čak 70 odsto ukupnog miksa.

Prema Deloitteovoj analizi električni automobili bi trebalo da koštaju poput benzinaca i dizelaša već 2021, odnosno najkasnije do 2024, dok će ponuda, procjenjuju, značajno nadilaziti potražnju za čak 14 miliona vozila 2030.

Kako bi ubrzali adaptaciju električnih vozila, u Deloitteu proizvođačima sugerišu unapređivanje infrastrukturne mreže punjača, kao i ulaganje značajnih sredstava u oglašavanje samih automobila na električnu energiju.