Zemljotres crnogorskog bankarskog sistema: Kako izabrati banku s kojom nećete imati problema

Podijeli

Najnovija dešavanja unutar crnogorskog bankarskog sektora, uprkos uvjerenjima iz državnih institucija da je sve pod kontrolom, uznemirila su javnost i više čitalaca Investitora nam se obratilo sa pitanjima šta se zapravo dešava i da li je njihov novac u bankama siguran.

Nijesu samo zabrinute štediše IBM i Atlas banke, već i deponenti ostalih banaka i taj strah je, na žalost, opravdan. Stabilnost i sigurnost tih depozita umnogome zavisi od Centralne banke koja je sada pod posebnom lupom baš kao i njene kontrole koje su od ključne važnosti za stabilnost bankarskog sistema.

Kako da budete uvjereni da je vaš novac u banci bezbjedan? Kako da izaberete “pravu” banku za svoj novac? Savjet portala Investitor jeste da birate banku prije svega sa kredibilnom istorijom i transparentnom vlasničkom strukturom. Ovdje će pomoći i razgovor s članovima porodice i prijatelja, te njihova iskustva i preporuke. Ovo je posebno bitno nakon dešavanja sa IBM i Atlas bankom, za koje se ispostavilo da su već godinama u problemu.

U Crnoj Gori trenutno posluje 14 poslovnih banaka, a osim pomenuta dva kriterijuma, prilikom izbora vodite računa koliko često ćete imati potrebu za bankarskim uslugama. Ukoliko imate potrebu za čestim bankarskim uslugama, birajte onu sa najviše poslovnica, bankomata i ostalih punktova sa njihovim uslugama. Raspitajte se i koje imaju najbolji call centar, jer će vam on u hitnim situacijama, posebno bezbjednosnim, biti najvažnija usluga.

Detaljno se raspitajte uslovima i obavezama koje Vam sljeduju kao klijenta određene banke i dobro se upoznajte sa svim tarifama (naknadama, kamatnim stopama, provizijama i slično). Posebnu pažnju obratite na tarife bankarskih usluga koje najčešće koristite (podizanje gotovine, uslove platnih kartica i njihove troškove, plaćanje računa, cijene međubankarskih transakcija i slično).

Imajte posebno na umu koliko košta održavanje računa (svih koje koriste) kao i izdavanja kartica.

Možete posjetiti zvanične web sajtove banaka (dajemo spisak niže u tekstu) i pogledati tarife i ostale uslove, ali vam posebno preporučujemo da posjetite poslovnice i u direktnom razgovoru s referentima dobijete jasne i precizne informacije o troškovima. Informacije na sajtu su najčešće neprecizne i mogu da vas dovedu u zabunu, čak i kada imaju “reprezentativne primjere” i kreditne kalkulatore.

Posebno preporučujemo usluge elektronskog bankarstva (uključujući i mobilno), jer vam to neće uštedjeti samo novac, već i vrijeme.

U svakoj banci pitajte i za uslugu “ličnog bankara”, posebnog službenika koji je tu da vas direktno savjetuje o tome šta je najbolje rješenje za svaku konkretnu situaciju i kojeg možete pozvati kad vam bude trebala asistencija. Lični bankar vam ponekad može ponuditi i pogodnosti mimo zvaničnih, čak i niže kamate od postojećih, pa tako možete biti u prilici da dobijete više proizvoda banke po boljim uslovima.

Obratite pažnju i na odnos zaposlenih u banci prema Vama jer ćete sa njima morati prolaziti i kroz moguće probleme. A ako su ljudi sa kojima problem treba da riješite teški – time će teže biti i doći do rješenja.

Slijedi lista banaka sa licencom za rad u Crnoj Gori (linkovane njihove zvanične web adrese):

Investitor.me