Dvije kule u Budvi: Ko su turski investitori koji pokušavaju da izgrade hotel na samoj pjeni mora

Podijeli

Gradnju najveće turske investicije, koja bi imala dvije kule od 15 spratova, osporava Opština Budva, ali je Ministarstvo održivog razvoja i turizma nedavno ipak dalo saglasnost na idejni projekat.

Ipak, pitanje je da li će investicija uspjeti, s obzirom na brojne probleme, uključujući i imovinsko-pravne odnose za zemljište.

Podgorička kompanija „Mia investments“ turskih osnivača namjerava da na atraktivnom zemljišnom kompleksu na Jadranskom sajmu, na svega desetak metara od Slovenske plaže izgradi hotel sa pet zvjezdica, koji bi se sastojao od dvije kule-solitera sa po 15 spratova.

Riječ je o zemljištu od oko 8.500 kvadrata koje je i dalje u katastarskoj evidenciji uknjiženo na kompaniju “Safiro beach resort”, čiji je osnivač kiparska firma “Expom hotel partners limited“ a iza koje navodno stoji biznismen Duško Knežević.

Gradnju kula osporava Opština Budva koja se protivi da gradnji višespatnice na samoj obali.

Turska kompanija je u avgustu 2018. predala zahtjev glavnom arhitekti Opštine Budva da joj se izda saglasnost na idejni projekt, ali je postupak prekinut nakon što je Sekretarijatu za zaštitu imovine priznat status stranke u postupku.

Dvije godine je priča o gradnji solitera na obali tapkala u mjestu, dok se za ovu atraktivnu lokaciju koja se nalazi isped kompleksa „Tre canne“ nije zainteresovala turska firma.

Predsjednik odbora direktora “Mia investments” je Sener Ahmet Ozan, dok su članovi odbora Kader Murat, Tito Orfea i Arikan Habip.

“Vijesti” su ranije objavole da su imale uvid u idejni projekat koji je dostavila turska kompanija a kojim je predviđeno da budući hotel sa pet zvjezdica ima dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova.

U podzemnim etažama imaće 13.371 kvadrat neto površine, dok su nadzemne 33.942 kvadrata.

„Objekat je projektovan kao pravougaona forma sa postamentom i dvije kule u pravcu istok – zapad. Koncipiran kao slobodnostojeći objekat omogućava distancu prema susjednim objektima. U strukturi forme moguće je prepoznati postament koji obuhvata prizemlje i prvu etažu i dvije smakute kule u kojima su projektovane smještajne jedinice (od II do XV sprata).

Projektovane su 352 smještajne jedinice u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 770“, navodi se u idejnom projektu.

Ovo bi bila najveće ulaganje turskih investitora u crnogorski hotelski biznis. Međutim, poznato je da je novim zakonskim rješenjima graditeljima hotela sa 5 zvjezdica data mogućnost da polovinu smještajnih jedinica mogu prodati kao stanove za tržište.

Iako je detaljni urbanistički plan „Budva centar“ kojim je pokrivena ova lokacija stavljen van snage već dvije godine, dozvoljena je gradnja jedino hotela.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja je pod sporom, bivši vlasnici traže da im se ona vrati, a tužbe je podnijela i Opština Budva. Zemlja je založena Pireus banci za kredit od šest miliona eura.