Crna Gora među osam zemalja svijeta kojima, zbog kineskih projekata, prijeti bankrot

Podijeli

Crna Gora se našla među osam zemalja svijeta kojima, zbog velikih projekata dogovorenih s Kinom, prijeti bankrot.

Prema izvještaju američkog Centra za globalni razvoj (“Examining the debt implications of the belt and road initiative from a policy perspective”), osim Crne Gore ugrožene su javne finansije i Pakistana, Tadžikistana, Kirgistana, Mongolije, Laosa, Maldiva i Džibutija.

Ovom spisku bi mogla da se uskoro pridruži i Hrvatska, zbog prodora kineskih investitora, strahuju analitičari u Zagrebu, ali i Evropska komisija, koja je više puta upozorila hrvatske vlasti na taj trend.

Crnogorska Vlada je sklopila ugovor s kineskom državnom EXIM bankom i takođe državnom kompanijom CRBC, o gradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare. Zbog tog projekta, javni dug Crne Gore je eksplodirao na iznad 70 odsto BDP-a.

Crnu Goru je prošle godine i MMF upozorio na visinu javnog duga koji je u tom momentu dosegao 75 odsto BDP-a (ove bi godine mogao skočiti na 80 odsto zajedno s izdatim garancijama), a veliki dio čini upravo aranžman s kineskom Exim bankom iz 2014. godine. Njime se finansira 85 odsto od procijenjenih milijardu eura za izgradnju prve faze autoputa, što je otprilike četvrtina crnogorskog BDP-a

MMF je zaključio da Podgorica nema fiskalnog prostora da završetak autoputa od 1,2 milijarde dolara finansira daljim zaduživanjem.

MMF: Autoput u Crnoj Gori ekonomski neodrživ, javni dug postaje nestabilan