Tvrdi Brexit: Kompanije se pripremaju za najgore scenarije

Podijeli

Francuski L’Oreal, čiji se proizvodi za ljepotu kreću od Lancome krema do Maybelline make-upa, u Britaniji skladišti kozmetiku kao dio priprema za britansko napuštanje Evropske unije, rekao je glavni izvršni direktor te velike kompanije.

Firma priprema papirologiju potrebnu za nesmetane kamionske isporuke proizvoda između Francuske i Velike Britanije u slučaju da Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora, dodao je šef Jean-Paul Agon.

“Mi se pripremamo za sve scenarije”, rekao je Agon za Reuters, na marginama medijskog događaja kasno u četvrtak.

On je, kako prenose agencije, rekao da Brexit bez ugovora neće imati veliki uticaj na grupu, budući da Britanija čini oko 3% prodaje, iako je u ovoj zemlji u kojoj više nema proizvodnu bazu povećala zalihe.

Kompanije u Velikoj Britaniji i drugdje ubrzavaju pripreme u slučaju haotičnog Brexita u martu, nakon što su britanski zakonodavci odbili sporazum premijerke Tereze Mej sa Briselom o regulisanom izlaku iz EU.

Kompanije od britanskog modnog brenda Burberry do američkog proizvođača automobila Ford su ove sedmice označile da bi mogle imati ozbiljne štete u takvom scenariju ako bi trgovinske tarife porasle, a lanci snabdijevanja bili prekinuti.

Francuska vlada se takođe priprema za najgore u slučaju Brexita “bez dogovora”, izjavio je u petak ministar finansija Bruno Le Maire.

Već se pokreće plan za slučaj nepredviđenih događaja koji uključuje 50 miliona eura dodatnih francuskih ulaganja u luke i aerodrome kako bi im se pomoglo da se nose sa naglim izlazom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

L’Oreal čini glavninu svoje prodaje na tržištima u razvoju, a posebno u Aziji, s kineskom potražnjom za visokokvalitetnim tretmanima za njegu kože, posebno u posljednjih nekoliko godina.