Amerika podigla optužnicu protiv Huaweija

Podijeli

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv kineske tehnološke kompanije Huawei, dvije njene podružnice i jedne od izvršnih direktorica Meng Wanzhou, koja je optužena za prevaru banaka kada je u pitanju poslovanje kompanije i kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Kompanija je, takođe, optužena u odvojenom slučaju zbog navodne krađe trgovinskih tajni od T-Mobilea, saopštili su američki savezni tužitelji.

Ova dva slučaja vjerovatno će povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već sada u trgovinskom ratu.

Huawei je negirao optužbe protiv njega, dodajući da je zatraženo da čelnici kompanije rasprave o istrazi s američkim tužiocima nakon hapšenja Meng, ali da je taj zahtjev odbijen. Tehnološki div je saopštio da “nije svjestan da je Meng uradila išta loše te da vjeruje da će američki sudovi na kraju doći do istog zaključka”.

Meng, finansijska direktorica Huaweia i kćerka osnivača kompanije, negirala je da uradila išta protivzakonito.

Kina je u utorak izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što su Sjedinjene Države objavile kaznenu prijavu protiv Huawei Technologies Co Ltd i njene glavne finansijske direktorice Meng Wanzhou, zbog navodne urote za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da prestanu “nerazumno potiskivanje” kineskih firmi, uključujući Huawei, i ukinu nalog za hapšenje za Menga.

Peking će odlučno štititi zakonite interese kineskih firmi, navodi se u saopštenju ministarstva.