5 savjeta psihoterapeuta: Uvijek je rješenje u jednostavnosti

Podijeli

Već smo na pragu drugog mjeseca u godini, a odluke poput dijete, fizičke aktivnosti (koje su najpopularnije) već su “pale u vodu”.

Ne treba svake godine da ponavljate iste frustracije i da ne ispunjavate iste ciljeve. Dobro znate da će vam entuzijazam opasti već 2. januara.

Najbolje rješenje je jednostavnost – to je put ka uspjehu.

Psihoterapeut i autor knjige “Budite neustrašivi: Promijenite život za 28 dana” (Be Fearless: Change Your Life in 28 Days) Džonatan Alpert objašnjava kako da pozitivno razmišljate, kreirate realistični plan i razvijete tim koji vas podržava.

Evo nekih savjeta koje je Džonatan podijelio na Thrive Global portalu, kako da na jednostavniji način efikasnije ostvarite ciljeve i budete uspješniji u životu:

Nemojte davati društvenim mrežama mnogo na značaju

Društvene mreže i tehnologije su postale “emotivno utočište” za mnoge. Nema sumnje da su mnogima olakšale život, ali morate jasno postaviti granicu koliko će one uticati na vaš privatni i poslovni život. Ne smijete dozvoliti da se oslanjate više na mašine nego na “moć vašeg mozga” i razmišljanja.

Češće govorite “NE”

Kada naviknete da govorite NE stvarima koje ne želite da radite i ljudima koje ne želite da viđate, osjećaćete se bolje. Prioritet treba da budete vi, a ne drugi ljudi. Zato slobodno budite nekada sebični i stavite vaše potrebe ispred tuđih.

Rasporedite svoje vrijeme

Napravite jednostavan plan na dnevnom nivou tako što ćete prvo uraditi važne zadatke, jer ste tada “svježi” i “orni” za rad. Probajte jedan eksperiment: probudite se svakog jutra 15 minuta ranije nego što se inače budite. Na taj način ćete dobiti 75 minuta “ekstra” na nedjeljnom nivou. Čak i način na koji razmišljamo o vremenu može imati značajan uticaj na našu radnu nedjelju.

Preuzmite kontrolu

Ponekad su stvari toliko jednostavne i “ispred nosa” su vam, a vi ih ne vidite. Postoje stvari koje možete da promijenite samo kada biste preuzeli kontrolu. Jedna osoba ne može promijeniti ekonomiju, ali možete pametno kupovati, štedjeti i investirati mudro.

Progovorite, “krenite u akciju”, uradite nešto, samo nemojte sjedjeti skrštenih ruku.

Zapamtite, novogodišnje odluke se neće magično same ostvariti i 1. januar neće promijeniti vaš život. Svaka nedjelja, svaki dan predstavlja priliku da nešto promijenite. Zato počnite danas.

BIZLife/Thrive Global