Ko su Turci koji ulažu u Crnoj Gori: Visoko obrazovani, srednje klase, sekularnog razmišljanja…

Podijeli

Interesovanje turskih biznismena za Crnu Goru pojačano je posljednjih nekoliko godina, prije svega zbog sve bližeg pristupa Crne Gore Evrpskoj uniji, poreskim olakšicama ali i krize na turskom tržišta.

U agenciji ReMax kažu da su turski investitori uglavnom zainteresovani za primorje, prvenstveno za Budvu i Kotor.

“Najveći broj njih kupuje nekretnine s ciljem daljeg investiranja, pa imaju ograničene budžete. Tipičnog kupca bih opisao kao nekog iz srednje klase, visoko-obrazovanog, sekularnog razmišljanja ali i zabrinutog za sudbinu zemlje iz koje dolazi”, rekao je Gokan Karahan iz ove agencije za nekretnine sa američkom licencom, za televiziju Al Jazeera Balkans.

Broj turskih kompanija u Crnoj Gori je u stalnom porastu i premašio je broj od 2.200.

Nina Drakić iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) kaže da je u proteklih 12 godina, od proglašenja nezavisnosti, iz Turske investirano oko 186 miliona eura a najveći dio investiran je u 2018.

“Do novembra je investirano skoro 50 miliona eura. To je rekordna godina, nakon 2012. kada je uloženo oko 25 miliona iz Turske, kada je investirano u nikšićku željezaru”, navela je Drakić.

Analitičar Predrag Drecun smatra da su turske investicije druge najorganizovanije, nakon ruskih.

“Sigurno se radi o par firmi dnevno. Imaju banku, imaju jednu strateško preduzeće u Crnoj Gori, kupuju jako dobre lokacije. To govori da postoji neka strategija kada dolaze ovdje.

Primjer turskog biznisa

Sinan Kambol i njegova supruga doselili su prije pola godine iz rodne Turske u Budvu i počeli biznis s izdavanjem soba.

Privukla ih je, kažu, ljepota obale, srdačnost ljudi i sličnost crnogorskog i turskog mentaliteta.

“U Turskoj smo radili u hotelima i odlučili smo da svoju šansu potražimo van zemlje, da se testiramo i vidimo šta možemo da napravimo. Pošto je Crna Gora veoma lijepo mjesto za život, rad i osnivanje biznisa, odlučili smo da dođemo u Budvu”, kazao je Kambol.

Turska za godinu skočila sa devetog na treće mjesto po investicijama u Crnoj Gori