IRF će, zbog Atlas banke i IBM-a, izgubiti najmanje 10 miliona eura

Podijeli

Direktnu štetu od oko najmanje deset miliona eura zbog mjera u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), mogao bi imati vladin Investiciono razvojni fond (IRF) koji od IBM-a potražuje dva miliona eura, a od Atlas banke oko osam miliona, javljaju Vijesti.

Takođe, ove dvije banke, iz grupe biznismena Duška Kneževića, založile su više svojih potraživanja kod državnog Investiciono razvojnog fonda milionske vrijednosti. Iz ove institucije nijesu željeli da odgovore koliku bi štetu mogli imati po tom osnovu. Većina ovih ugovora o zalozi finansijskih potraživanja sklopljena je neposredno prije izbijanja afere “Atlas”, a jedan ugovor i nakon što je Centralna banka uvela prinudne mjere u Atlas i IBM banku.

“Investiciono-razvojni fond je sa svim bankama plasirao kreditna sredstva, tako da je bilo plasmana i sa Atlas bankom i IBM-om, i po tom osnovu upisani su kreditni aranžmani u registar kreditnih zaloga. O eventualnim posljedicama tih plasmana, u ovom trenutku, nemamo informacija”, naveli su iz IRF-a.

Iz Investiciono-razvojnog fonda, čiji je direktor Zoran Vukčević, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta su ove banke dobile od IRF-a na osnovu ovih zaloga, koliko novca IRF potražuje na osnovu ovih ugovora sa IBM i Atlas bankom, kao i da li su sa ovim bankama imali i druge poslove zbog kojih bi ovaj državni fond mogao pretrpjeti finansijsku štetu.

Većinu ugovora kojim su kao zalog primljena finansijska potraživanja Atlas i IBM banke od njihovih klijenata, potpisao je Vukčević. Najviše ovih ugovore, prema podacima iz registra zaloga, zavedeno je neposredno prije izbijanja afere “Atlas” kada je početkom jula prošle godine specijalno tužilaštvo ušlo u banke i zbog sumnji u utaju poreza, a kasnije pranje novca, zamrzlo 80 miliona eura na računima ovih banaka.

Zalog koji je registrovan 11. decembra 2018. godine, četiri dana nakon što je Centralna banka uvela prinudnu upravu u Atlas banku, vrijedan je 30 hiljada eura, ali nije navedeno od koga Atlas banka potražuje ovaj novac.

IRF je tako 28. juna prošle godine sa Atlas bankom sklopio devet ugovora o zalogu njenih potraživanja. U šest slučajeva na sajtu registra nije navedeno koja je visina potraživanja i vrijednost zaloga, kao i na koga se odnose ta potraživanja. U preostala tri zaloga od tog dana navedeni su iznosi potraživanja od 90 i 140 hiljada, kao i jedan od čak tri miliona eura, ali ne i na koga se odnose ta potraživanja.

Investiciono razvojni fond je od Invest banke Montenegro 2. jula prošle godine primio dva zaloga finansijskih potraživanja. Jedan se odnosi na potraživanje od firme “G mont” od 503 hiljade eura, a drugi na Privatnu zdravstvenu bolnicu “Meljine”, koja je dio Atlas grupe, od 710 hiljada eura. U bolnicu “Meljine” je prvi put uveden stečaj mjesec nakon tog ugovora o zalogu.

I Atlas banka je svoje potraživanje od pola miliona eura od bolnice “Meljina” založila kod IRF. Taj zalog kao i još 12 drugih, zavedeni su 17. aprila prošle godine. Kod zaloga sa ovim datumom, za razliku onih iz juna, navedeni su svi iznosi kao i firme od kojih Atlas banka potražuje založeni iznos duga. Najveći iznos odnosi se na hotelsko preduzeće “Primorje” iz Tivta od milion eura, kao i od firme “Butua Residence” od 600 hiljada eura.

Postoji i više aktivnih zaloga potraživanja ovih banaka koje je IRF primio tokom prethodnih godina, a najviši iznosi su dva miliona eura iz 2015. godine koji se odnosi na neimenovanu firmu, kao i prema “Ulcinjskoj rivijeri” od 1,6 miliona eura iz 2017. godine.