Vlada bila žirant Kneževiću: Zbog nevraćenog kredita IBM banke, iz budžeta će biti plaćeno 2,25 miliona eura EIB-u

Podijeli

Vlada je danas usvojila Informaciju o aktiviranju državne garancije izdate u korist Evropske investicione banke (EIB), a za potrebe kreditnog aranžmana između EIB-a i Invest banke Montenegro AD Podgorica.

Prema izdatim garancijama, Vlada je preuzela isplatu dospjelih potraživanja Evropske investicione banke prema Invest banci Montenegro AD u iznosu od 2.253.720,03 eura.

“Ministarstvo finansija će nakon isplate garantovane sume, bez odlaganja, obavijestiti Zaštitnika imovnisko-pravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi isplaćena suma bila prijavljena u stečajnu masu Invest banke Montenegro AD Podgorica u stečaju”, saopšteno je iz Vlade.

Stopa rasta među najvećim u Evropi, smanjuje se nezaposlenost, bankarski sistem stabilan…

Dodaje se da je u diskusiji, u kojoj je učestvovalo više članova Vlade, istaknuto da Crna Gora bilježi snažan privredni rast, jedan od najvećih u Evropi, da se povećava stopa zaposlenosti i da brojni ekonomski parametri potvrđuju uspješnu ekonomsku politiku Vlade, da je finansijski sistem Crne Gore stabilan, te da ga događaji u dvije poslovne banke ne mogu ugroziti.

“Zahvaljujući uspješnoj ekonomskoj politici Vlada je kadra da i ove obaveze realizuje bez ikakve opasnosti po finansijski sistem države – saopštio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović zaključujući ovu tačku dnevnog reda”, naveli su iz Vlade.