Bemax autoput

Dodatni radovi na autoputu koštaće 15 miliona eura više od plana

Podijeli

Prema projekcijama Ministarstva finansija, dodatni troškovi na autoputu Bar – Boljare iznosiće čak 95 miliona eura.

To je za 15 miliona više od iznosa kojim barata tamošnje Ministarstvo saobraćaja i koji je čelnik tog resora Osman Nurković više puta spominjao, prenose crnogorski mediji. On je više puta kazao, a poslednji put polovinom decembra prošle godine, da je ugovorom predviđeno da cijena radova može da se uveća deset odsto, odnosno za 80 miliona eura, piše “Dan”.

Tada je kazao i da će aneks sa kineskom kompanijom CRBC potpisati do Nove godine, što se nije desilo. Prema pouzdanim informacijama “Dana”, aneksa neće biti do marta, jer su vodeći ljudi CRBC-a sada na odmoru zbog Kineske nove godine.

Iznos od 95 miliona eura Ministarstvo finansija je navelo u dokumentu Program ekonomskih reformi (PER) od 2019. do 2021. godine, koji se šalje Evropskoj komisiji.

„U okviru projekcija za 2020. godinu, koje se odnose na nedostajuća sredstva, uključeni su i mogući dodatni troškovi za izgradnju auto-puta u vrednosti od 95 miliona eura”, piše u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.
Rok za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari od Smokovca do Mateševa ističe 11. maja i Vlada bi do tog datuma trebalo da ugovori sa Kinezima sve u vezi sa dodatnim radovima.