CBCG dovodi vanjskog revizora za sektor kontrole banaka

Podijeli

Centralna banka Crne Gore (CBCG) namjerava da, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, angažuje nezavisnog, međunarodno priznatog spoljnjeg revizora koji će imati zadatak da analizira i ocijeni kvalitet poslovnih procesa i procedura, posebno u segmentu supervizije, odnosno kontrole banaka.

Cilj je, kako su naveli, jačanje povjerenja u rad CBCG i unapređenje transparentnosti.

“Imajući u vidu da je očuvanje kredibilteta jedan od osnovnih ciljeva CBCG, a zbog nedavnih dešavanja koja su mogla negativno uticati na isti, insistiraćemo da se revizija posebno fokusira na proces nadzora poslovnih banaka u posljednjih pet godina”, navodi se u saopštenju.

U CBCG je, kako se dodaje, od osnivanja uspostavljen sistem interne revizije, a takođe su njeni godišnji finansijski izvještaji predmet redovih kontrola od strane nezavisnog, međunarodno priznatog eksternog revizora, u skladu sa Zakonom o CBCG.

“Trenutno je u toku revizija godišnjih finansijskih izvještaja za 2018. godinu, koja, između ostalog, obuhvata i reviziju podataka iz svih finansijskih operacija i sistema platnog prometa. U svim dosadašnjim izvještajima revizora dato je pozitivno mišljenje i istaknuto da finansijski iskazi CBCG pružaju istinit i fer prikaz finansijskog stanja, poslovni rezultat i tokove gotovine u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja”, zaključuje CBCG u saopštenju.