Ikea uvodi neobični oblik poslovanja: Namještaj nude i na lizing

Podijeli

Najveći švedski lanac trgovina namještajem Ikea kreće s novom poslovnom politikom. Od sada će svojim kupcima u Švajcarskoj nuditi mogućnost kupnje namještaja na lizing.

U novu ponudu planiraju uključiti sve, od kancelarijskog namještaja pa do kuhinjskih ormarića, a s prvim ovakvim modelom kreću već ovog mjeseca, piše CNBC, prenosi Novac.hr.

“Želja nam je da stvorimo sistem u kojem naši kupci proizvode mogu uzeti na lizing, a po završetku otplate isti mogu vratiti i ponovo uzeti neki novi komad namještaja. Umjesto da dotrajali namještaj bacimo, mi ćemo ga obnoviti i on tada ponovo može ići na prodaju”, poručio je Torbjorn Loof, izvršni direktor Inter Ikea grupe.

Oprema za poslovne prostore, poput radnog stola ili stolica biće prvi oblik namještaja s kojim će kompanija krenuti u novi model poslovanja, nakon čega, kako ističe izvršni direktor Loof, u ponudu uvode i kuhinjski namještaj.

Dodaje da je Ikein dizajn namještaja u potpunosti prilagođen ovakvom načinu poslovanja jer, na primjer, ukoliko vam se oštete vrata ormara, ne morate nužno odmah mijenjati cijeli set, nego jednostavno zatražite zamjenu oštećenog dijela. Putem lizing sistema, takav način za potrošače će biti puno lakši i pristupačniji.

Ovim novim poslovnim modelom ovaj švedski div želi zatvoriti cijeli životni ciklus svojih proizvoda, te se tako odmaknuti od tradicionalnog načina prodaje.

Da ovo nije prvi ovakav pokušaj pokazuje i podatak da su već u nekim zemljama i započeli proces recikliranja dotrajalog namještaja od drveta, ali i starih istrošenih madraca.