Visoki troškovi i niže cijene oglašavanja Google-a razočarali analitičare

Podijeli

Krovna kompanija Google-a, Alphabet, u proteklom tromjesečju je ostvario prihode od 39,3 milijarde dolara, 22 odsto više nego godinu dana prije, a uprkos tome cijena akcija je osjetno pala.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u četvrtom kvartalu 2018. godine 8,95 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju godinu dana ranije kompanija poslovala s gubitkom od 3 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja rastu, cijene padaju

I prihodi i dobit kompanije porasli su više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, što se najviše zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Googleu, koje čini oko 83 odsto ukupnih prihoda kompanije.

Tako su u proteklom tromjesečju prihodi Alphabeta od oglašavanja porasli za 20 odsto na godišnjem nivou, na 32,6 milijardi dolara.

I to, premda je prosječna cijena online oglašavanja, ili trošak po ‘kliku’, u proteklom tromjesečju zabilježila pad za 29 odsto na godišnjem i 9 odsto na kvartalnom nivou.

Rast ekonomije podstiče kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju, pa ubira i najviše prihoda od oglašavanja.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste, jer su oglašivači spremni dobro da plate za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledalaca sadržaja.

Snažan rast troškova

Međutim, rastu i troškovi kompanije. Tako su troškovi za privlačenje prometa – cijena koju Google plaća drugima da bi na njihovim web stranicama bio glavni pretraživač – porasli za 13 odsto, na 7,44 milijarde dolara.

Zbog toga su, između ostalih, snažno porasli ukupni troškovi kompanije, za 26 odsto na godišnjem nivou, na 31,07 milijardi dolara. U istom periodu su kapitalne investicije skočile čak 64 odsto, na 7,08 milijardi dolara.

„I dok osnovno poslovanje kompanije i dalje impresivno raste, snažan rast troškova nije ono čemu su se ulagači nadali”, kaže Džordž Salmon, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown, prenose agencije.

Rezultati kompanije izazivaju, kaže on, zabrinutosti da bi velike investicije u nove poslove, povećani zahtjevi regulatora i jačanje konkurencije mogli dovesti do usporavanja rasta kompanije.

„Treba pozdraviti rast investicija. No, puno je dodatnih investicija usmjereno u cloud, a nije jasno hoće li povrat na te investicije biti dovoljan”, kaže Džejms Kordvel, analitičar u kompaniji Atlantic Equities.

Uz to, Alphabet, kao i mnoge druge tehnološke kompanije, mora sve više ulagati u zaštitu korisnika. Zbog toga je broj zaposlenih u proteklom kvartalu povećan za oko 4.000, na ukupno 98.770.

Cijena dionice pala oko 3 odsto

Izvještaj je pokazalo i da, osim samog Googlea koji obuhvata internetsk pretraživač i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje kompanija puno investira, kao što su hardware i cloud usluge, bilježe rast.

Prihodi od tog poslovnog odjela porasli su u proteklom kvartalu na 6,5 milijardi dolara, što je 31 odsto više nego godinu dana prije.

No, gubitak tzv. Other Bets poslovne jedinice Alphabeta u proteklom kvartalu je dostigao 1,3 milijarde dolara, dok je godinu dana prije iznosio 748 miliona dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte koji još ne donose veće prihode.

Prihodi tog segmenta Alphabeta porasli su, naime, u proteklom tromjesečju na 154 miliona dolara, sa 131 milion godinu dana ranije.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Alphabeta pala je u produženom trgovanju nakon zatvaranja njujorške berze oko 3 odsto.