Societe Generale ostvarila značajan rast dobiti u 2018.

Podijeli

Francuska bankarska grupacija Societe Generale, koja posluje i u Crnoj Gori, ostvarila je povećanu dobit u 2018. godini u odnosu na 2017, ali je smanjila svoja očekivanja dobiti u 2020. godini.

Grupa je ostvarila dobit od 3,86 milijardi eura u 2018. godini, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na 2017. godinu, koja je tada iznosila 2,8 milijarde eura, prenio je CNBC.

Dionice banke su pale za oko 1 odsto nakon otvaranja berzovnih tržišta u četvrtak u Evropi.

Šarena godina

Neto dobit grupe u četvrtom kvartalu 2018. godine skočila je na 624 miliona eura, u poređenju s 69 miliona eura u istom kvartalu godinu ranije.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora banke Severin Cabannes, izjavio je za CNBC kako je 2018. bila “šarena godina”.

“Godine 2018. bili smo u poziciji ostvariti rast … Blagi rast uprkos ovom izazovnom okruženju. Ishod ovog kvartala za Societe Generale nije jako dobar, ali je bolji od evropskog prosjeka”, ocijenio je on.

Revidirani ciljevi za 2020. godinu

Francuska banka ažurirala je svoje ciljeve u vezi profitabilnosti za 2020. godinu i sada očekuje povrat na ulaganje između 9 i 10 odsto, što je manje od prethodne procjene od 11,5 odsto.

Cabannes je za CNBC izjavio da je revizija u brojkama uzrokovana trima glavnim faktorima: nižim kamatnim stopama u Evropi od očekivanog, izazovnom globalnom okruženju i kapitalnim zahtjevima.

“Danas smo ponovno preispitali našu pretpostavku, uglavnom na krivulji kamatnih stopa… Danas, zbog politike i stava Evropske centralne banke (ECB), smatramo da ćemo ostati na negativnoj teritoriji u vezi kratkoročnih kamatnih stopa, što će uticati na poslovanje u 2020. godini, kada smatramo da će kamatne stope u Evropi početi da se povećavaju“, izjavio je.