18 zanimljivosti o Microsoftu koje vjerovatno nijeste znali

Podijeli

Voljeli to ili ne, Microsoft je svuda oko nas.

Od svojih početaka kao super zanimljivog start-upa ’70-ih godina preko “preuzimanja” svijeta ’90-ih pa sve do današnjeg eksperimentisanja sa raznim inovacijama, Microsoft je imao svoju manje poznatu istoriju, onu iza monitora PC-ja.

Evo 18 manje poznatih činjenica jednom od najvećih IT imena koje vjerovatno nijeste znali.

1. Da ste kupili jednu akciju Microsofta 13. marta 1986. godine po ceni od 21 dolara, ta akcija bi danas vrijedjela više od 15.000 dolara. To je rast od oko 713 odsto za 30 godina.

2. Suosnivač Microsofta Bil Gejts je 1987. godine, sa 31 godinom, postao najmlađi milijarder svih vremena. Tokom 1995. postao je najbogatiji čovjek na svijetu “težak” 12,9 milijardi dolara.

3. Analitičari procjenjuju da je Microsoftom eksplozivni rast stvorio još najmanje dva milijardera pored Gejtsa i oko 12.000 milionera. Bivši izvršni direktor kompanije Stiven Balmer je, primjera radi, 2014. godine kupio košarkaški klub LA Clippers za dvije milijarde dolara.

4. Bil Gejts je 1988. godine kupio imanje Ksanadu 2.0 u Medini (Vašington) za dva miliona dolara. Njegova vrijednost danas je 123 miliona.

5. Suosnivači Microsofta Bil Gejts i Pol Alen su prvi logo kompanije dizajnirali za manje od jednog dana.

6. Poznati producent i muzičar Brajan Ino napisao je svima dobro poznatu melodiju podizanja sistema, koja je debitovala na Windowsu 95.

7. Windows 95 je imao i druge bliske veze sa muzikom. Pjesma The Rolling Stonesa “Start Me Up” bila je zvanična muzička tema operativnog sistema, dok je superluksuzna verzija sistema dolazila i sa muzičkim videom za numeru “Buddy Holly” sastava Weezer.

8. Prva značajna aplikacija Microsofta bio je Microsoft Excel, koji je sa trona svrgao Appleove konkurente VisiCalc i Lotus 1-2-3. Bez Excela, ništa drugo ne bi bilo moguće.

9. Tradicija zaposlenih u Microsoftu je da na posao prilikom obilježavanja godišnjice rada donose bombone M&M. Za svaku godinu provedenu i Microsoftu zaposleni donose po jednu funtu (oko 450 grama) bombona.

10. Microsoft posjeduje 48.313 patenata, uključujući i perspektivne i veoma iščekivane “HoloLens” holografske naočare.

11. Bil Gejts i Stiven Balmer su se pojavili u smiješnom motivacionom videu za zaposlene Microsofta i tom prilikom su parodirali film “Ostin Pauers”.

12. Microsoft i Apple, koji su inače ljuti rivali, godinama su zajednički radili na razvoju softvera za prvi Macintosh kompjuter. Saradnja je trajala sve dok Microsoft nije na tržište izašao sa Windowsom, što je pokrenulo rivalitet između Bila Gejtsa i Stiva Džobsa.

13. Kompanije Timex i Microsoft su 1994. godine zajedno dizajnirale sat Datalink 150. To je bilo prvi pametni sat ikada napravljen, čak 12 godina prije Appleovog sata.

14. Microsoft je 1997. godine praktično spasio Apple od vrlo mogućeg bankrota investicijom od 150 miliona dolara. Stiv Džobs je to objavio prilikom prvog javnog obraćanja u ulozi direktora Applea.

15. Microsoft je razvio rane prototipe mnogih tehonologija, uključujući prevođenje u realnom vremenu, tablet uređaje i TV uređaje povezane na internet. Štaviše, Microsoft je skovao termin “tablet”. Mnogi od tih prototipa nažalost nijesu uspjeli na tržištu, a mnogi uopšte nijesu ni pokazani javno.

16. Microsoft je gejming konzolu Xbox na tržište pustio 2001. godine. Ime Xbox je skraćenica od DirectX Box, a DirectX je ključni softver koji je omogućio da igre sa visoko kvalitetnom grafikom postanu moguće.

17. Kompanija je 1995. godine objavila Bob, posebnu verziju Windowsa čija je suština bila da svoj kompjuter organizuju tako da izgleda kao “kuća” sa “sobama”. To je bilo vrlo čudno i brzo je doživjelo neuspjeh.

18. Tokom 2010. godine Microsoft je objavio da zaposleni u toj kompaniji popiju oko 23 miliona besplatnih napitaka godišnje. Uglavnom mlijeko i sok od pomorandže.

Izvor: Agencije, Investitor.me