Ko je Džef Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i akter trenutno najvećeg skandala u SAD

Podijeli

Džef Bezos je krajem prošle sedmice objavio blog u kojem je optužio American Inc. (AMI), izdavača National Enquirera za iznuđivanje i ucjenu.

Poslovni dnevnik podsjeća kako je Bezos došao do svog bogatstva i od kompanije Amazon napravio jednu od najvrednijih u svijetu.

Bezos je trenutno u fokusu pažnje ne samo medija nego i pravosuđa, jer je spomenuti AMI optužio za političku pristranost.

Milijarder je u blogu želio da prikaže kako je AMI objavio priču o Bezosovoj aferi s bivšom voditeljkom vijesti kako bi mu se osvetio zbog njegovog javnog protivljenja američkom predsjedniku Donaldu Trampu i napada na kraljevsku saudijsku porodicu u vezi njene odgovornosti za ubojstvo novinara Džamala Kašogija.

Kašogi je bio kolumnista Washington Posta, novina u vlasništvu Bezosa.

S druge strane, vlasnik AMI-ja Dejvid Peker je Trampov prijatelj, a neki američki mediji su se raspisali o tome kako mu je upravo to prijateljstvo omogućilo poslovne veze i s milijarderima u Saudijskoj Arabiji.

Bezos je aktivirao istražioce i pokrenuo privatnu istragu povezanosti AMI-ja s Trampom i Saudijcima. Potom je, prema njegovim riječima, uslijedio pokušaj ucjene o objavi fotografija na kojima je go.

Saudijska diplomacija u međuvremenu je porekla upletenost u skandal, a advokat izdavača National Enquirera izjavio je kako njegov klijent nije bio uključen u iznudu. Advokat Elkan Abramovic u izjavi za ABC je odbacio uključenost Trampa i Saudijaca u skandal, tvrdeći da je informacije o Bezosovoj vezi s bivšom voditeljkom Loren Sančez dojavio čovjek kojeg oboje poznaju.

Nije pri tom želio potvrditi, a niti poreći da je možda riječ o Majklu Sančezu, bratu Loren. Naveo je jedino kako se radi o dojavljivaču informacija s kojim National Enquirer sarađuje sedam godina.

Washington Post je objavio kako je spomenuti Majkl Sančez, kalifornijski PR-ovac, blizak s Pekerom.

Američke savezne vlasti pokrenule su istragu u vezi navodnog slučaja ucjene.

Iz garaže postao najbogatiji čovjek svijeta

Bezos (55 g.), do 1994. godine je radio kao investicioni (hedge fond) menadžer, kada je odlučio da pokrene iz svoje garaže online knjižaru Amazon.com.

Kroz par godina je postao najveći trgovac knjigama. S Amazonom je onda izašao na berzu te počeo širiti asortiman online prodaje kompanije.

Prošle godine je zasjeo na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta, kao osnivač Amazona, kompanije za internetsku trgovinu. Njegovo bogatstvo se gotovo utrostručilo od 2016. do 2017. godine. Potkraj 2017. godine već je vrijedio preko 100 milijardi dolara, prestižući Bila Gejtsa.

Gejts (63), suosnivač softverske kompanije Microsoft, na prvom mjestu najbogatijih milijardera bio je 18 godina, a sada suvereno drži drugo mjesto s 90 milijardi dolara.

Vrijednost imovine Bezosa procjenjuje se trenutno na 112 milijardi dolara.