Paradoks ili tržišne promjene: KAP prodat za 48,5 miliona, Delta City za 75 miliona eura

Podijeli

Koliko su ekonomske i tržišne prilike, ne samo na svjetskom, već i na lokalnom nivou dinamične posljednjih 15-ak godina, pokazuje nam uporedni primjer prodaje državnog vlasništva u tadašnjem industrijskom gigantu i najvećem izvozniku, Kombinata aluminijuma (KAP) i šoping mola Delta City.

Naime, dok je sva imovina KAP-a, građena decenijama, 2005. godine prodata off shore firmi ruskog oligarha Olega Deripaske za 48,5 miliona eura, popualrni podgorički šoping mall Delta City, koji je otvoren tri godine nakon privatizacije KAP-a, prodat je 2016. godine za 75 miliona eura. Kada se uzme u obzir da je 48,5 miliona 2005. godine vrijedjelo značajno više nego 2016. godine, realna razlika je još drastičnija u korist tržnog centra.

Odgovor na pitanje kako je moguće da “hangar” sa nakrcanim prodavnicama i buticima bude toliko vredniji od industrijskog kompleksa, leži u činjenici da su se tržišne okolnosti dramatično promijenile u posljednjih par decenija. Ogromne fabričke hale koje su nekada zapošljavale hiljade radnika imale su smisla u starom sistemu dogovorne ekonomije, koji je nestao raspadom bivše SFRJ. Državne fabrike nijesu na vrijeme prilagođene novim okolnosima, pa im je tržišna vrijednost pala. U međuvremenu su se stvorile nove kompanije, po obimu značajno manje, ali koje su pratile potrebe tržišta i zbog toga napravile brze i značajne poslovne rezultate.

Era start-upova

Da su stari industrijski sistemi i vrijednosno prevaziđeni u odnosu na neke nove tržišne proizvode, pokazuje nam i isksutvo novih, start-up kompanija u svijetu. Tako su neke male kompanije koje su za nekoliko godina uspjele da naprave dobar prtoizvod, uspjele da vrtoglavo uvećaju svoju vrijednost. Primjer. WhatsApp – grupa programera je napravila aplikaciju za razmjenu poruka koja je, zbog svoje intuitivnosti i prilagođenosti korisniku, brzo stekla planetarnu popularnost.

Već nakon prvih par godina rada, WhatsApp je dobio značajan broj korisnika i privukao pažnju šefa Facebooka, Marka Zakerberga. Nakon pregovora, Facebook je kupio WhatsApp za vrtoglavih 19 milijardi dolara.

Jedan od najvrjednijih start upova na svijetu je i aplikacija za prevoz, Uber, koji su takođe pokrenuli entuzijasti. Uber je 2009. godine bio samo ideja, a deset godina kasnije na berzi vrijedi više od 100 milijardi dolara.

Dok su te male firme zasnovane na inovativnim idejama, veliki sistemi se uglavnom nijesu snalazili. I zbog toga danas imamo situaciju da male i mlade firme vrijede značajno više od nekadašnjih giganata.

Investitor.me