Uzbuna za Apple: U Kini prodaja pala čak 20 odsto

Podijeli

Appleova prodaja iPhona u Kini pala je za 20 odsto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu 2018. godine, dok je prodaja pametnih telefona kineskog konkurenta Huaweija porasla za 23 odsto, objavila je analitička firma IDC.

Apple u svojim kvartalnim izvještajima više ne objavljuje podatke o obimu prodaje iPhonea, nego samo prihode, što znači da je IDC-ova analiza kroz provjeru prodajnih kanala često najjasniji pokazatelj promjena u prodaji.

Apple je nedavno objavio da je prihod od prodaje iPhonea u proteklom kvartalu pao za 15 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je njegov izvršni direktor Tim Kuk naveo pad potražnje u Kini kao jedan od najvažnijih razloga smanjenja procjena prodaje kompanije u narednom periodu, prenose agencije.

Posljednjim padom prodaje je Appleov tržišni udio smanjen na 11,5 odsto, s 12,9 odsto godinu dana prije, precizira se u izvještaju.

„Osim uobičajenih nadogradnji performansi u 2018. i malih promjena spoljnog dizajna, nije bilo većih inovacija koje bi podstakle korisnike da nastave da promijene svoje telefone po znatno većoj cijeni. Teško makroekonomsko okruženje u Kini i napad domaćih inovativnih robnih brendova takođe su bili razlozi Appleovog pada,” navodi se u izvještaju.

Kinesko tržište pametnih telefona smanjilo se u tom kvartalu za 9,7 odsto, no Apple je zabilježio pad dvaput bržim tempom, dodaje IDC.