Turoperator koji dovodi Njemce u Crnu Goru povećao gubitke

Podijeli

Najveći evropski turoperator, njemački TUI koji dovodi goste iz te zemlje i u Crnu Goru, u posljednjem kvartalu 2018. poslovao je s gubitkom od 83,6 miliona eura, javivši o tome svega nekoliko dana nakon što je smanjio svoju prognozu cjelogodišnjeg poslovanja usljed neuobičajeno dugog i vrućeg ljeta na sjeveru Evrope.

Gubitak je povećan u odnosu na isti period 2017, kada je iznosio 36,7 miliona eura, no u skladu je s očekivanjima TUI-ja, saopšteno je u utorak iz te kompanije, prenose agencije.

Izvršni direktor te njemačke kompanije Fric Jusen izjavio je kako je TUI poslovao s nižim maržama kako bi očuvao svoj tržišni udio u teškom operativnom okruženju za turističke kompanije.

„Potrošači kupuju, ali kupuju po nižim cijenama. To je razlog narušavanja marži. I tako je na svim tržištima. Tržište je izazovno”, ocjenjuje Jusen.

Sredinom prošle sedmice taj turoperator je smanjio svoju prognozu ovogodišnje dobiti, upozorivši da će mu temeljna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) za tekuću fiskalnu godinu koja završava 30. septembra biti na nivou one iz prethodne godine, u visini od 1,18 milijardi eura.

Kompanija je precizirala i da se više ne može držati svoje prethodne smjernice minimalnog 10-postotnog godišnjeg rasta na osnovu EBITA-e u stalnoj valuti tokom tri godine do fiskalne 2020. godine.

Neuobičajeno vruće ljeto u sjevernoj Evropi tokom 2018. godine odvratilo je mnoge potencijalne turiste od putovanja na južni dio kontinenta. I TUI-jev konkurent, britanska turistička kompanija Thomas Cook, osjetio je posljedice toga pa je u posljednja dva mjeseca prošle godine bio prisiljen da objavi dva upozorenja o dobiti.

TUI je naveo i da je slabost kursa britanske funte nakon referendumskog glasanja 2016. godine o izlasku iz EU imala uticaj na njegovo poslovanje.